Verden

Armenia sier de har inngått avtale om våpenhvile

Armenia sier de har inngått avtale om våpenhvile med Aserbajdsjan. Sammenstøtene denne uken har kostet minst 155 liv.

Det har vært sammenstøt på grensa mellom Armenia og Aserbajdsjan. Det har kostet minst 155 liv. Landene har gitt hverandre skylda for sammenstøtene. Armenia anklager Aserbajdsjan for uprovoserte angrep. Mens Aserbajdsjan sier de kun har besvart armenske luftangrep.

Armen Grigorjan leder det armenske sikkerhetsrådet. Grigorjan sa på TV at det er våpenhvile. Det startet klokka 18 norsk tid på onsdag. Aserbajdsjan har ikke sagt noe om det enda.

Armenia og Aserbajdsjan har vært i konflikt lenge. De er i konflikt over Nagorno-Karabakh. Det ligger i Aserbajdsjan. Men har vært kontrollert av etnisk armenske styrker siden 1994.

I 2020 tok Aserbajdsjan tilbake kontrollen over store området. Både deler av Nagorno-Karabakh og områder rundt. Det var krig i seks uker. Mer enn 6.700 ble drept i kampene. Russland forhandlet fram våpenhvile.

Nikol Pasjinian er statsminister i Armenia. Regjeringen har åpnet for at Aserbajdsjan kan få noen områder i en fredsavtale. Hvis de gir tilbake kontrollen over områder i Armenia.

– Mange vil kritisere oss, fordømme oss for og kalle oss forrædere for valget. Vi er takknemlige om vi får resultat av dokumentet. Vi ønsker varig fred og sikkerhet for Armenia, sa Pasjinian.

Mange trodde dette betydde at Pasjinian ga Aserbajdsjans retten over Nagorno-Karabakh. Mange gikk ut og demonstrerte i Jerevan. Det er hovedstaden i Armenia. De demonstrerte mot statsminister Pasjinian. De mener han svikter landet sitt og må gå av.


Siste utgave

På forsiden nå