Verden

«Alle» snakker om Jimmie Åkesson

Statsministeren i Sverige advarte mot partiet Sverigedemokraterna. Jimmie Åkesson er mannen som styrer det.

Ingen ville samarbeide med dem. De fikk kritikk for nynazisme og fremmedhat. Men nå er Sverigedemokraterna nest størst i Sverige. Jimmie Åkesson leder det.

I starten var Sverigedemokraterna bitte lite. Nå bestemmer Åkesson hva som skjer med Sverige.

Svenskene stemte 11. september. Åkesson danset og var glad på valgnatta. Valget gjorde dem nest størst i landet. Over 20 prosent stemte på dem.

Åkesson har sagt at han vil bli statsminister. Men siden har det vært stille.

– Nå starter arbeidet med å gjøre Sverige bra igjen, sa Åkesson onsdag.

Hva vil partiet kreve? Mange lurer på dette. Etter valget i 2018 ville ingen samarbeide med dem. Årsaken er partiets politikk og bakgrunn. De er veldig kritiske til innvandring.

Magdalena Andersson er statsminister i Sverige. Hun skal slutte. Hun advarte mot Sverigedemokraterna onsdag. De bør ikke få styre, mener hun.

Åkesson og partiet er i Riksdagen. Det er nasjonal-forsamlingen til Sverige.

Jimmie Åkesson er en dyktig taler. Han er god i debatter. Han har bygget et sterkt team i partiet. Mediene har skrevet mye negativt om dem. Derfor har de blitt gode på sosiale medier.

Tidligere var partiet mer ekstremt. Åkesson har ryddet i dette. Flere velgere skal like dem. Nå tolererer de ikke noe fremmedhat og ekstremisme.

Partiet vil inn i regjeringen. Men de andre partiene er skeptiske. Det tar tid å godta Sverigedemokraterna.

Åkesson ble født i Skåne i 1979. Han vokste opp i Sölvesborg i Blekinge.

Han har har vært åpen om sine personlige problemer. Før valget i 2014 innrømmet han at han var avhengig av spill. Etter valget var han sykmeldt.


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå