Verden

Kvinne døde etter å ha blitt arrestert

En 22 år gammel iransk kvinne døde på sykehus fredag. Hun ble arrestert for å bruke hijab «feil».

Mahsa Amini var med familien på besøk i Teheran. Teheran er hovedstaden i Iran. Der ble hun arrestert for å ikke følge kleskoden. Det er moralpolitiet som passer på at alle følger kleskoden.

Ifølge kleskoden må alle kvinner dekke til håret og halsen. Politiet i Teheran bekreftet torsdag at hun ble pågrepet. Det ble også flere kvinner. Hendelsen var på tirsdag.

Politiet i Teheran bekreftet torsdag at hun ble pågrepet sammen med flere andre kvinner for å bryte reglene. Hendelsen fant sted tirsdag.

– Hun fikk plutselig et hjerteproblem mens hun fikk veiledning. Hun ble umiddelbart fraktet til sykehus, sa politiet.

Øyevitner har sagt at Amini ble banket opp mens hun satt i politibilen, skriver kanalen BBC. Amini havnet i koma og døde fredag. Hun var 22 år gammel. Hun ble begravet i hjembyen Saghez lørdag.

I begravelsen begynte flere å synge og rope slagord. De krevde at dødsfallet må etterforskes, ifølge nyhetsbyrået Fars. Demonstranter samlet seg utenfor kontorene til den lokale guvernøren. Iransk politi brukte tåregass mot demonstrantene.

Det var også fredelige demonstrasjoner på søndag. De sto på utsiden av universitetet i Teheran. Kvinner gikk med plakater. Det sto «Kvinner. Liv. Frihet» på plakatene. Det skriver avisa The Guardian.

Iranske kvinner klipper av håret og brenner hijaben sin. Filmer av dette er delt på sosiale medier.

Politiet har nektet for at Amini ble banket opp. Ifølge politiet døde hun som følge av hjerteproblemer. Aminis far har uttalt seg til avisa Ham-Mihan. Han sa at hun ikke hadde epilepsi eller hjertesykdom. Han mener det er politiet som står ansvarlig for katastrofen, skriver The Guardian.

Moralpolitiet har fått kritikk den siste tiden. Både i og utenfor Iran. Døden til Mahsa Amini har fått internasjonal oppmerksomhet. Amnesty Norge har uttalt seg om saken på Instagram.

– Dødsfallet hennes må etterforskes og de som står bak må stilles til ansvar, skriver Amnesty Norge.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå