Verden

Nå er det utsolgt på flere fly ut av Russland

Rundt 300.000 russere vil bli kalt inn til å kjempe i Ukraina. Men mange russere prøver nå å komme seg ut av landet.

Tirsdag kveld var det mange som søkte på «hvordan komme seg ut fra Russland?» mens de ventet på talen til Vladimir Putin.

Talen ble vist onsdag morgen. Der ble det kjent at rundt 300.000 russere blir hentet inn for å kjempe i krigen i Ukraina.

Etter det er det flere som har søkt på måter å komme seg ut fra landet.

Onsdag formiddag koster det langt mer for billetter ut av landet enn det som er vanlig.

Noe av årsaken er at mange land nekter fly fra Russland å lande eller fly over dem. Det er en del av straffen mot Russland etter at de angrep Ukraina 24. februar i år. I tillegg er det langt flere som vil reise fra Russland etter talen til Putin.

Tyrkia, Iran og Armenia lar fortsatt russiske fly lande hos seg. Men det hjelper lite for dem som leter etter billett onsdag. Det er ingen ledige billetter fra Moskva til Jerevan, som er hovedstad i Armenia.

Den første ledige billetten er fredag denne uka. Da Klar Tale sjekket onsdag klokka 12.50 koster reisen over 33.000 kroner. Til vanlig koster den mellom 1.450 kroner og 2.150 kroner. Det viser en oversikt hos Google.

En gjennomsnittlig russer har en lønn på drøye 9.500 kroner i måneden, ifølge nettsiden Statista.com.

Første ledige reise til Teheran er torsdag. Da koster det nesten 19.000 kroner å fly fra Moskva til hovedstaden i Iran. Til vanlig koster dette mellom 4.500 og 7.600 kroner.

Til vanlig koster det mellom 4.100 kroner og 5.800 kroner å fly fra Moskva til Ankara. Men det er også blitt dyrt å reise til hovedstaden i Tyrkia. For å komme dit må du mellomlande på veien. Det koster mer enn 15.000 kroner klokka 12.55 om du må fly onsdag.

Avisa Lenta.ru melder at det også er utsolgt på fly fra Moskva til Georgia.

Situasjonen er den samme på flere flyplasser i Russland. Fra St. Petersburg til Jerevan koster det til vanlig mellom 1.750 kroner og 2.500 kroner. Fredag koster det fra 124.144 kroner.

I mange av de andre store byene er det ingen fly til andre land i dagene framover.

Russland grenser også til mange land. Det har i flere uker vært snakk om å lage strengere regler for visum til russere. Nå kan flere russere være på vei mot grensa for å rømme før de blir sendt til militær-tjeneste. Men det blir ingen unntak etter de nye planene til Putin, sier Latvia.

Ingen russere vil få visum der, og slik er det også for de som rømmer fra krigen. Det skriver Edgars Rinkevics på Twitter. Han er utenriks-minister i Latvia.

Det er også delt filmer og bilder av lange køer på grensa til Finland. Blant annet på Twitter. Dette skal være gamle filmer og bilder, ifølge grensemyndighetene i Finland.

Google viser også hvor mye trafikk som er på grensa. Der er det mulig å se at det er mest trafikk på russisk side av grensekontrollen. Det kan også tyde på at det er vanskelig å få lov til å reise fram til den finske kontrollen.

Ifølge ubekreftete meldinger på det sosiale mediet Telegram skal også flere menn ha blitt avvist på russisk side av grensa. Det gjelder menn som er i en alder der de kan bli pålagt militær-tjeneste. Det melder avisa The Moscow Times.

Onsdag morgen blir det meldt om lange køer på grensa til Georgia. Disse er også ubekreftede. Men en journalist fra den nasjonale nyhetskanalen i India har også delt en video som skal vise denne køen.

---

Russere vil ut fra Russland

  • Onsdag sa president Putin at flere russere må kjempe i krigen i Ukraina.
  • Det har ført til at mange russere har søkt på nett etter måter å komme seg ut fra landet.
  • Det er utsolgt eller svært dyrt å være med på fly ut av landet.

---Siste utgave

På forsiden nå