Verden

Nå blir det også en kamp mot kulden

Mye tyder på at krigen i Ukraina kan vare i lang tid framover. Derfor må ukrainere gjøre seg klare for en tung høst, og en enda tyngre vinter.

– Jeg føler at vi fortsatt er langt unna en fred. Det ville være løgn om jeg sa at det kan skje raskt. Det sier Antonio Guterres om krigen i Ukraina. Han er generalsekretær i verdens-organisasjonen FN.

De siste ukene har Ukraina tatt tilbake kontrollen i store områder nordøst i landet. Men Russland nekter for at de er i ferd med å tape krigen. Dermed kan den vare lenge.

De neste dagene er det ventet at det blir mer merkbart at høsten er kommet til Ukraina. Det blir regn og kaldere i været. Det gjør krigen tøff for soldatene på begge sider.

Det er delt bilder av russiske soldater som er tatt til fange den siste tiden. Flere av disse har vanlige joggesko og tynne uniformer. Da kan kulde og regn bli farlig.

Men høsten er også starten på en tøff tid for vanlige folk. De sivile må gjøre seg klare for en vinter der det er usikkert om de får nok gass til å holde varmen. De frykter nemlig angrep mot gassanlegg i landet. Det har også vært angrep mot ulike andre typer kraftverk.

– Alle må være forberedt på at vi kommer til å mangle gass og strøm. Det sier Iryna Dzjuryk ifølge nyhetsbyrået NTB. Hun er leder for de lokale myndighetene i byen Lviv. Den ligger helt vest i Ukraina, rundt sju mil fra grensa til Polen.

Derfor blir det laget vedovner. De kan bli satt inn i militære telt eller ved boligbygg, slik at folk får en sjanse til å varme seg, lage mat og koke vann.

Det er sendt ut ovner til over 200 byer i Ukraina nå. Det blir også delt ut masse store telt, som skal kunne bli satt opp på steder der det verken er strøm eller varme. I byene er det folk som nå har kun én oppgave. De skal hugge nok ved til å holde vinteren gjennom. For ute blir det ofte minus 10 grader kaldt.

Men det er mer enn bare kulda som blir brutal. Nye bilder fra nordøst i landet viser hvor brutalt krig kan være.

Bildene er fra områder der Russland hadde tatt makta. Men de er fra etter at Ukraina tok makta tilbake. Da de kom fram til byen Izium, fant ukrainerne graver med minst 440 drepte.

Flere av likene er preget av vold og tortur. Mange av de drepte skal være sivile. Det er ventet at det vil ta minst to uker å hente opp alle likene.

---

Krigen i Ukraina

  • De siste ukene har Ukraina vunnet tilbake mye av landet sitt.
  • Men det kan ta lang tid før det blir fred.
  • Folk i Ukraina må gjøre seg klare for en kald vinter.

---Siste utgave

På forsiden nå