Verden

Hvem blir Italias nye statsminister?

Strengere regler mot innvandring eller lavere skatt til de som tjener minst. Det er noen av sakene det handler om under søndagens valg.

Søndag er det klart for å velge Italias nye statsminister. Det er klart for valg.

Giorgia Meloni er en av kandidatene til å vinne. Hun er også favoritt. Hun er leder for partiet Italias Brødre.

Meloni og hennes parti samarbeider også med andre. Det må de for å kunne vinne valget. Blant dem er Matteo Salvini fra partiet La Liga. Og Silvio Berlusconi fra Forza Italia.

Både Meloni og Salvini er opptatt av å stoppe ulovlig innvandring. Meloni er også opptatt av nasjonalisme. Og den tradisjonelle familien. Hun har tidligere sagt at hun ikke liker de som kjemper for homofiles rettigheter.

Om Meloni vinner valget kan hun bli den første kvinnelige statsministeren til Italia.

Enrico Letta er den andre som kan vinne. Han er leder for Partito Democratico. Også kalt Det demokratiske partiet.

Letta har vært statsminister før. Men for sju år siden måtte av slutte som statsminister. Folk fra partiet hans likte ikke jobben han gjorde og la inn et forslag om mistillit. Forslaget ble godtatt og han sluttet. Nå er han tilbake for samme parti og han har mulighet til å bli statsminister igjen.

På de siste meningsmålingene ser det vanskelig ut for Letta. Meloni leder klart med 46 prosent oppslutning.

Letta har sagt at det kan være farlig om høyresiden vinner. Og at det kan true Europas demokrati.

– Italia gjør en stor risiko ved å legge sin skjebne i hendene på venner av Trump og Putin. Det sa Letta nylig, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Italia har et spesielt valgsystem. For at et parti skal vinne, er de nødt til å samarbeide med andre. Det har Meloni fått til.

Letta her ikke klart det samme. De som Letta nå leder, har ingen felles politisk plattform. Men de ønsker å innføre minstelønn. De vil også at folk som tjener minst skal betale mindre skatt. Og de vil satse på fornybar energi.

Melonis parti og de andre har også lovt lavere skatt. De har også lovt billigere energi og de vil ha nye forhandlinger med EU, ifølge avisa The Guardian.

---

Kort om saken

  • Søndag skal Italia velge ny statsminister.
  • De som kan vinne er Giorgia Meloni eller Enrico Letta.
  • Om Meloni vinner, vil det hun bli Italias første kvinnelige statsminister.

---


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå