Verden

Russisk spesialpoliti hevder mange russere har rømt landet

Etterretnings-politiet til Russland mener at over 250.000 personer har rømt fra landet den siste uka. Avisa Novaja Gazetas er usikker på om det er riktig.

Forrige uke krevde Vladimir Putin mobilisering. Putin er Russlands president. Det betyr at vanlige folk innenfor en viss alder også blir nødt til å være med i militæret.

Putin mener han trenger mer hjelp med Ukraina-krigen. Eller den «spesielle militæroperasjonen» som han kaller det. Det skapte frykt blant mange.

Avisa Novaja Gazetas er en russisk avis. De er kritisk til Russlands invasjon av Ukraina. Den 15. september mistet de lisensen sin på å skrive journalistikk på nett. Det var det høyesterett som bestemte.

Russisk etterretning hevder at 261.000 personer har rømt landet etter det Putin sa. Det sier en kilde til Novaja Gazetes. Likevel er avisa skeptisk. De mener at etterretningen ikke jobber så raskt.

Kilden sier også at han tror forsvars-departementet vil overtale Putin til å stenge Russlands grenser. På søndag skrev også flere russiske medier at dette ville skje den neste uka.

Putin sier at de trenger 300.000 personer til det han kaller mobilisering. Det er siden meldt om høy trafikk over Russlands grenser til land som Finland, Georgia og Kasakhstan.

---

Kort om saken

  • Vladimir Putin ba om mobilisering sist uke.
  • Han ønsket 300.000 personer til å hjelpe til i krigen.
  • Etter at han sa det har mange rømt landet.
  • Russisk etterretning hevder at 261.000 har rømt.

---

Siste utgave

På forsiden nå