Verden

Krigen i Ukraina kan gå mot en ny fase

Krigen kan endre karakter i tiden framover.

Det er folkeavstemning i flere ukrainske fylker. De er alle okkupert av Russland. Det er Donetsk, Kherson, Luhansk og Zaporizjzja. Tirsdag blir folkeavstemningene avsluttet.

Det ventes at fylkene overtas av Russland. Flere land har sagt at de ikke anerkjenner slike folkeavstemninger. Blant annet USA, EU og Norge.

Store deler av Donetsk og Luhansk lenge vært kontrollert. De har vært kontrollert av separatister med sterk støtte fra Russland. Sånn har det vært siden 2014.

Disse har opprettet to «folkerepublikker». De er ikke er internasjonalt anerkjent. De regnes fortsatt som en del av Ukraina.

Russland gjorde også Krim-halvøya til sitt i 2014. Russland regner dette som en del av landet sitt. Dette er heller ikke anerkjent internasjonalt.

Flemming Splidsboel har skrevet om sin vurdering av Russlands løp. Han har forsket på Russland. Dette skrev han i en Twittertråd søndag:

Han tror de ukrainske fylkene vil bli en del av Russland. Etter det skal Russlands president Vladimir Putin trolig tale, skriver Splidsboel.

– Jeg kan se for meg at han erklærer første fase av krigen for avsluttet. Han vil kanskje likevel kunngjøre at «den spesielle militæroperasjonen» er overstått.

Splidsboel tror Putin vil starte neste fase. Neste fase vil være «beskyttelsen» av russisk territorium på grensen til Ukraina, skriver han.

Han tror Russland vil hevde at det er ukrainske tropper på russisk territorium. Putin kunngjorde delvis mobilisering i talen sin forrige onsdag. I tillegg kom han med trusler mot Vesten om eskalering av krigen.

– Jeg bløffer ikke, sa den russiske presidenten.

Russland har en regel om at atomvåpen først skal brukes når landets eksistens er truet. Derfor kan folkeavstemningene ha mye å si. Hvis dette blir «russisk territorium» kan Putin bruke atomvåpen for å forsvare eget territorium.

Hvordan kan Vesten respondere dersom dette skjer?

Vestlige ledere har flere muligheter, skriver nyhetsbyrået AP. De kan fortsette å sanksjonere. Slik gjør de Russland enda mer internasjonalt isolert. De kan sende flere våpen til Ukraina. USA og EU har begge bekreftet at nye sanksjoner er på vei.

Det er ikke alle som er enige i sanksjoner. Det er på grunn av russisk energi. Mange vil slite uten russisk energi inn mot vinteren. Ungarn har ledet motstanden mot nye sanksjoner. De er ikke alene.

Hvis Russland bruker atomvåpen er det ikke sikkert Vesten gjør det samme. Det finnes en skala for hvordan Vesten kan svare, har USAs president Joe Biden sagt.

– Hva de gjør er det som bestemmer hvordan vi vil svare, sa Biden i et intervju.

Russland kan bruke et mindre atomvåpen. For å skremme unna Ukraina og landets støttespillere.

Vesten vil da mest sannsynlig ikke svare med atomvåpen, sier Rose Gottemoeller til AP. Goettemoeller er tidligere vise-generalsekeretær i Nato.

Hun mener det er vanskelig å se for seg at Putin angriper USA eller Nato-land med atomvåpen. Det vil være det reneste selvmord, sier Gottemoeller.

Istedenfor kan Russland tenkes å bruke et atomvåpen over Svartehavet. Eller mot et militært mål i Ukraina. Dette kan være i håp om å legge press på Ukraina og Vesten. Da må land som Kina og India måtte reagere. De har ikke brutt med Russland så langt.

Det kommer et svar hvis Russland brukes atomvåpen i Ukraina. Det har USA vært tydelig på.


Siste utgave

På forsiden nå