Verden

Enda flere dør i protestene i Iran

Over 70 mennesker kan ha dødd i demonstrasjonene. De brer seg fra Iran og rundt om i verden.

Mahsa Amini ble bare 22 år gammel. Hun skal ha brukt hijaben på feil måte. Moralpolitiet i Iran pågrep henne. Hun døde i deres varetekt.

Dødsfallet gjør folk rasende. Folk protesterer i Iran, i Norge og flere andre steder. Mange demonstrerer også for å vise sin støtte til regimet.

Iran hevder 22-åringen hadde problemer med hjertet. Derfor døde hun. Men folk sier at de så politiet banke henne.

– De har drept et ungt menneske, sier Amjad Amini til kanalen NRK. Han er Mahsas far.

Mellom 40 og over 70 mennesker er døde i demonstrasjoner i Iran. Noen tall er offisielle. Andre kommer fra organisasjoner.

Politi i Frankrike brukte tåregass mot personer. De demonstrerte utenfor ambassaden til Iran søndag. I London i Storbritannia ble flere politifolk skadd under en protest.

I Norge har mange engasjert seg. Mahsa Amini har familie her. Også presidenten på Stortinget sier sin mening. Masud Gharahkhani blandet seg i iranske forhold. Det mener myndighetene i Iran, ifølge nyhetsbyrået Reuters. De ba om møte med Norges ambassadør til Iran.

– Vi kan bekrefte at ambassadør Sigvald Hauge ble innkalt til et møte. Det skriver Utenriksdepartementet i en epost, skriver nyhetsbyrået NTB.

Gharahkhani har støttet demonstranter.

– Jeg er født i Teheran. Norge er mitt land. Hver eneste dag er jeg takknemlig. Det er for at jeg lever i et land som er bygd på demokrati, frihet, menneske-rettigheter og ytringsfrihet. Det er de samme verdiene unge mennesker kjemper for i Iran, skrev han på Twitter.

Det såkalte moralpolitiet i Iran får mye kritikk. De passer på at folk følger reglene som myndighetene har satt. De passer på at kvinner kler seg riktig.

Et parti i Iran vil ta bort påbud om islamsk klesdrakt for kvinner. Loven sier at kvinner skal ha på seg hijab.

Journalisten Nilufar Hamedi skrev den første saken om Amini. Myndighetene i Iran pågrep henne i forrige uke.

En mektig, religiøs leder reagerer. 97 år gamle Hossein Noori Hamedani viste søndag støtte til demonstrantene, skriver NRK.

– Lederne må lytte til folkets krav. De må løse deres problemer og vise følsomhet når det gjelder deres krav, skrev han på sin blogg.

---

Fakta: Protester i Iran

  • Mahsa Amini døde etter at moralpolitiet i Iran pågrep henne.
  • Hun skal ha brukt hijaben på feil måte.
  • Mange i Iran protesterer mot myndighetene.

---Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå