Verden

EU truer med kraftig svar etter gasslekkasjer

Både EU og Nato lover at de skal finne ut hva som skjedde i Østersjøen denne uka. Begge er klare på at noen har sabotert gassrørene der.

Norge — Josep Borrell sier at alle forsøk på å ødelegge energi-infrastrukturen til Europa er uakseptabel. Han er lover at Den europeiske union (EU) vil svare på en «kraftig og samlet» måte. Borrell er utenrikssjef i unionen.

– Dette får følger for oss alle. Og det er ingen tilfeldighet. All informasjon vi har tilgang på tyder på at disse lekkasjene er resultatet av at noen har gjort noe der med vilje, sier Borrell onsdag.

Han sier at han er svært bekymret for hva som førte til lekkasjene på gassrørene. EU vil gjøre mer for å styrke energi-sikkerheten i Europa lover han.

– Vi kommer til å støtte enhver etterforskning der målet er å få full klarhet i hva som har skjedd og hvorfor, sier Borrell.

Charles Michel er president i EU. Han sier lekkasjene er en følge av sabotasje. Michel tror målet er å forstyrre og hindre stabil energiforsyning til land i EU.

– De som har ansvaret, kommer til å bli stilt til ansvar og vil måtte betale, melder han på Twitter.

Rørledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2 er bygd for å frakte gass fra Russland til Tyskland. Mandag ble det funnet tre hull i rørene i Østersjøen. Begge utenfor den danske øya Bornholm. Eksperter avviser at et jordskjelv kan ha ført til skadene, selv om det ble fanget opp to rystelser på måleutstyr for jordskjelv. Flere mener det er snakk om store eksplosjoner.

Bildet er av to kurver fra målinger for jordskjelv. De viser mye aktivitet som tyder på at det var en stor eksplosjon ved gassrørene Nord Stream 1 og Nord Stream 2. Foto: German Centre for Georesearch / Reuters / NTB

Björn Lund er en av de som mener dette. Han er forsker ved Uppsala-universitetet. Han sier ifølge kanalen Sky News at den andre eksplosjonen tilsvarte at noen sprengte 100 kilo dynamitt.

Han mener eksplosjonene skjedde i vannet. Det skulle vært i grunnen under sjøen om det var et jordskjelv. Derfor er han svært sikker på at noe sprengte, sier han til kanalen SVT.

Også i Danmark mener de at det neppe er en ulykke som er årsaken til lekkasjene. Danske myndigheter vurderer at dette er gjort med vilje, sier statsminister Mette Frederiksen. Men de har ingen klar informasjon om hvem som har skylda. Hun avviser også at det er et angrep på Danmark.

Jens Stoltenberg er general-sekretær i forsvars-samarbeidet Nato. Han sier at han har hatt møte med danske myndigheter om det han kaller sabotasje

– Vi snakket om å beskytte kritisk infrastruktur i Nato-land, skriver Stoltenberg på Twitter.

Morten Bødskov er dansk forsvarsminister. Han sier de tar saken på alvor, og at de nå får full støtte fra Stoltenberg til å samarbeide med Nato om å finne ut av hva som har skjedd.

– Men det er viktig å være klar at dette har skjedd i internasjonalt farvann. Det ikke er snakk om kritisk dansk infrastruktur, minner Bødskov om.

Lekkasjene har nemlig skjedd i danske og svenske deler av Østersjøen. Men det er utenfor dansk og svensk territorium. Forskjellen på de to er hvor langt ut fra kysten de gjelder.

Territoriet i havet er opptil 12 nautiske mil fra kysten av landet. Det er 22.224 meter. I dette området kan landene lage egne regler og det kan bli regnet som del av landet. En økonomisk sone kan ifølge Store norske leksikon bli laget på utsiden av de 12 nautiske milene. Men da må det være mer enn 12 nautiske mil ekstra til nærmeste naboland. Her er det mindre rettigheter, og landet har først og fremst rett på ressurser i området. Som fisk og olje.

Et angrep på noe på svensk eller dansk territorium vil derfor kunne bli tolket som et angrep på landet, mens et angrep i den økonomiske sonen kan bli tolket som et angrep på svensk eller danske rettigheter.

Også i Polen og USA mener viktigere politikere at det er noen som har angrepet rørene med vilje. Rørene har vært ute av drift som følge av konflikten mellom EU og Russland. Den har vart siden Russland angrep Ukraina i februar.

Rørene var fulle av gass som nå lekker ut. Det er uklart hvor mye gass som har lekket ut. Men i Nord Stream 2 er det anslått at det er 300 millioner kubikkmeter gass. Enn så lenge er det umulig å stanse utslippene. Det er nå en stor sone rundt stedene som gassen kommer opp. Det er for å hindre at skip kan bli utsatt for eksplosjoner. For gassen er svært eksplosiv.


---

Eksplosjon ved Nord Stream-rørene

  • Mandag skal det ha vært eksplosjoner ved to gassrør fra Russland til Tyskland.
  • Eksplosjonene har skjedd ved den danske øya Bornholm.
  • Ledere i mye av Europa mener noen har gjort sabotasje på rørene.

---


Siste utgave

På forsiden nå