Verden

Russland erklærer seier i folkeavstemninger

Flere land har sagt de ikke anerkjenner resultatet. Likevel melder Russland om seier i folkeavstemningene.

Det har vært folkeavstemninger i Ukrainske områder. De er kontrollert av Russland. De har stemt om de vil bli en del av Russland. Avstemningene har blitt kritisert.

Myndigheter som er positive til Russland har erklært seier. Ett av stedene de stemte er i Zaporizjzja. Over ni av ti stemte for at fylket skal bli en del av Russland. Det mener lederne der. I Donetsk skal 99 prosent ha stemt ja.

Russiske medier melder at mange stemte. De sier at over ni av ti stemte flere steder. Det er forventet at Russlands president Vladimir Putin skal snakke om avstemningene. Han vil trolig møte nasjonalforsamlingene fredag.

Det er kommet flere historier om hvordan folk har blitt truet til å stemme.

Ukraina fordømmer folkeavstemningene. De har blitt holdt uten tillatelse fra ukrainske myndigheter. De mener det strider mot krigslov. Og at det ikke følger demokratiske prinsipper.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vil ikke forhandle med Russland etter avstemningene. Vesten har også kritisert avstemningene.

Jens Stoltenberg har skrevet om det på Twitter. Stoltenberg er Natos generalsekretær. Han kaller de såkalte folkeavstemningene en bløff. Han mener det er et tydelig brudd på folkeretten.

– Disse områdene tilhører Ukraina, tvitrer han.


Siste utgave

På forsiden nå