Verden

Døde under flukten fra Libanon

Blant de minst 100 menneskene som druknet utenfor Libanon, var en 24 år gammel palestiner. Det var 14. gang han forsøkte å flykte fra landet.

Flere tusen palestinere var samlet på en liten fotballbane denne helga. De var samlet for å sørge og for å be for de mange som døde under et forsøk på å flykte fra Libanon.

En båt med flyktninger sank ute på Middelhavet, utenfor den syriske kysten 22. september. Ulykken skjedde på den farlige sjøveien som stadig flere legger ut på fra Libanon til Europa.

Abdul-Al Omar Abdul-Al var 24 år gammel. Før han reiste ga han et farvelkyss til faren sin. Hele 13 ganger tidligere har han forsøkt å flykte fra Libanon. Og denne gangen var det liket hans som kom tilbake til familien.

Samme dag sa medier fra Syria at flere døde var funnet langs kysten til byen Banyas. Fem dager etter tragedien hadde det blitt funnet 100 døde.

Sorgen og fortvilelsen er stor blant de mange etterlatte etter at minst hundre omkom da en båt med migranter og flyktninger forliste utenfor kysten av Libanon og Syria. Her er slektningene til to av ofrene. Foto: Bilal Hussein / AP / NTB

Det gjør ulykken til den dødeligste hittil av folk som forsøker å flykte fra Libanon. Stadig flere forsøker å flykte. De er på jakt etter jobber og stabilitet.

Titusener er arbeidsledige. Samtidig som pengene deres har mistet mye verdi, opptil 90 prosent av den vanlige verdien. Det har ført til at folk ikke har råd til ting lenger. Og at mange må leve uten penger.

Libanon er fortsatt et land hvor mange flyktninger fra naboland kommer. Selv om de selv også er et land mange flykter fra. Rundt én million syrere bor der. Og titusener av palestinske flyktninger bor der. De fleste av dem bor på flyktningeleirer rundt om i landet.

Folk fra Palestina blir utsatt for diskriminering. De får hverken jobb eller bolig. Siden 1990-tallet har mange av dem forsøkt å flykte.

Rundt 174.000 palestinske flyktninger er i landet, ifølge offisielle tall. Men enkelte anslag mener det kan være opptil en halv million.

Omar Abdul-Al forteller at sønnen hadde prøvd å reise før, uten å lykkes. Noen ganger fikk båtene tekniske problemer. Andre ganger var det høy sjø som ødela. Enkelte ganger ble sønnen nødt til å svømme til land, sier han.

Vi vil ikke bo her. Vi ønsker å reise.

—  Omar Abdul-Al

Han sier at han oppfordret sønnen til å reise. Og at han nå ber sine fire andre sønner forlate Libanon. Alle er godt utdannet, men de får ikke jobb, sier han.

– Vi går gjennom en alvorlig krise. Det finnes ikke medisiner eller brød eller noen ting, sier faren.

Faren sier at det var mange flere palestinere som planla å være på båten den dagen. Men at de ikke fikk plass.

Det er også uklart hvor stor båten var. Og hvor mange mennesker den var laget for.

En båtreise til Europa koster rundt 6.000 dollar for voksne og 3.000 dollar for barn. Det tilsvarer rundt 64.000 kroner og 32.000 kroner.

Flere år med kriser har ført til dette, ifølge Unicef. De sier at landet både har problemer med ustabilitet og økonomi.

– Ingen drar på disse dødsbåtene med lett hjerte. Det sier Philippe Lazzarine. Han er leder for FNs kontor for palestinske flyktninger.

---

Kort om saken

  • Abdul-Al Omar Abdul-Al døde etter å ha forsøkt å flykte fra Libanon.
  • Det samme gjorde 100 andre personer.
  • De døde da båten deres sank midt ute på havet.
  • Det var 14. gang Omar forsøkte å flykte fra Libanon.

---

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå