Verden

Russland vil ta over okkuperte deler av Ukraina

Russland gjør seg klare for å gjøre fire fylker i Ukraina til en del av Russland. Det er ventet å skje fredag klokka 14.00 norsk tid.

Verden — President Vladimir Putin vil være med på en seremoni for at Russland endrer grensen sin mot Ukraina. Det sier Dmitrij Peskov, som er talsmann for den russiske regjeringen.

De fire fylkene er Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja. Donetsk og Luhansk har vært okkupert siden 2014, med støtte fra Russland. De to fylkene er anerkjent av Russland som egne stater. Resten av verden er uenig i dette.

Russland vil også ta over deler av Kherson og Zaporizjzja. Det gjelder deler som de har okkupert siden krigen startet i februar.

De russisk-støttede lederne fra de fire fylkene skal komme til Moskva. Der skal de signere avtalene om å bli en del av Russland. Det skal skje i Kreml.

Mange land mener Russland stjeler disse fylkene fra Ukraina. Russland mener derimot at de bare lytter til ønsket fra folk i fylkene.

Den siste uka har det nemlig pågått det mange utenfor Russland mener er falske og ugyldige «folkeavstemninger» i fylkene. Norge og vestlige land mener dette skjedde uten at det var fritt eller rettferdig. De har derfor sagt at de nekter å godta resultatet.

Sist uke sa Putin at Russland vil hente inn 300.000 ekstra soldater. Han advarte også om at Russland vil forsvare sitt land med alle midler de har tilgang på. Hvis Russland nå tar over de fire fylkene i Ukraina, vil de kunne si at soldatene kjemper for å forsvare Russland.

Mange russere har rømt fra landet etter nyheten som at flere kan bli nødt til å kjempe i Ukraina. Blant annet til Norge. Men det har også vært vanskelig og dyrt å reise ut av Russland siden nyheten ble kjent.

Torsdag ble det kjent at Finland stenger grensa for russere. Flere land har gjort det allerede. Blant annet de baltiske landene Estland, Latvia og Litauen.


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå