Verden

Asiatiske byer synker

Flere asiatiske byer langs kysten synker. Utviklingen gjør at millioner av mennesker er mer sårbare for at vannet kan stige.

Flere årsaker skyldes at byene synker.

Blant annet blir det flere folk. Og flere samler seg rundt de samme stedene. Sammen med endringer på klima blir byene mer sårbare. Det viser en ny studie.

Studien er utført ved Singapores Nanyang Technological University.

Klima fører til at havet stiger. Det fører til at enkelte byer kan få problemer, ifølge studien.

Ho Chi Minh er en by i Vietnam. Det er en av byene som synker. Ifølge en undersøkelse synker den med 16,2 millimeter hvert år. Byen er den som sliter mest blant 48 store kystbyer rundt om i verden.

Chittagong er en by i Bangladesh. Den synker også, men er nummer to på listen, etter Ho Chi Minh. Deretter kommer indiske Ahmedabad, Indonesias hovedstad Jakarta og Myanmars Yangon. På det verste har disse byene sunket med 20 millimeter på ett år.

– Mange av disse byene som synker er også byer hvor mange folk ønsker seg til, skrives i studien.

– Belastning fra utbygging og bygninger fører også til at byene synker.

Problemer kan oppstå om grunnvannet brukes opp. Det kan føre til at saltvann trenger inn og ødelegger kvaliteten på vann, som både brukes til drikkevann og jordbruk.

Synkende byer skyldes ikke klimaendringer, mener forskerne. Men sier at studien gir informasjon om hvordan byutvikling kan føre til at byer synker. Som igjen kan føre til at når havet stiger, vil det bli problemer.

Mer enn én milliard mennesker vil innen 2050 bo der byer trues av høyere havnivå. Det tror FNs klimapanel.

Deres rapport fra 2021 viser at havet har steget med 1,3 millimeter per år fra 1901 til 1970. Men fra 1971 til 2006 steg det med 1,9 millimeter. Og fra 2006 til 2018 har det steget med 3,7 millimeter per år.

Forskere på klima tror havet vil stige et sted mellom 43 og 84 centimeter dette århundre. Det avhenger av hvor mye klimautslipp vi slipper ut. Det laveste tallet er basert på at vi slipper ut null utslipp innen 2050.

Klimapanelet sier også at havet ikke har steget raskere på minst 3.000 år. Panelet sier at det er ganske sikkert at mennesker er årsaken til det.

Havet stiger som følge av at is som ligger på land smelter. Blant annet isbreene på Grønland og Antarktis.

---

Kort om saken

  • Asiatiske kystbyer synker som følge av at mye folk bor der. Og at flere ønsker å dra dit.
  • Ho Chi Minh synker med 16,2 millimeter hvert år.
  • Det skaper problemer når også havet stiger.
  • FNs klimapanel sier at fra 2006 til 2018 steg vannet med 3,7 millimeter per år.

---

Siste utgave

På forsiden nå