Verden

Her sier Putin at Russland tar deler av Ukraina

Russland vil ta over deler av Ukraina, sier Vladimir Putin. Han truer også med følgene om noen prøver å hindre ham.

– Kjære statsborgere av Russland, sa president Putin fredag. Han hilste så til folk i fylkene Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja i Ukraina. Han sa så at disse fire fra fredag blir en del av Russland. Landet har okkupert de to siste siden krigen startet i februar. De har okkupert de to første siden 2014.

Putin brukte ifølge tolker mye tid på å snakke om det Russland har kalt «folkeavstemninger» i fylkene. Disse er omstridt. Ifølge Putin var det klart flertall blant folket for å bli del av Russland. Ukraina og internasjonale ledere sier dette har skjedd på en måte som verken er fri eller rettferdig.

Det har også vært internasjonal motstand mot at Russland skal ta over de fire fylkene. Blant annet fra António Guterres, som er generalsekretær i verdens-organisasjonen FN.

Russland har varslet at det blir følger om noen angriper de fire fylkene etter at de blir del av Russland. Det vil være et angrep på Russland, sa Putin.

– Regimet i Kyiv må slutte å angripe disse fylkene. Russland vil lytte til folket i disse fylkene. Det må også myndighetene i Ukraina godta. Russland vil bygge opp igjen fylkene og utvikle dem videre, sa Putin. Han sa at Ukraina bør godta forhandlinger med Russland igjen. Men han sa også at de fire fylkene nå er russiske for alltid.

Putin brukte også mye tid på å snakke om land i Vesten. Han sa at Russland nekter å godta at Vesten skal styre verden, og bestemme hvilke regler som skal gjelde. Vesten har brutt løftene til oss, sa Putin.

Ifølge kanalen BBC sa Putin at Ukraina hører til Russland. Og at det bare er en årsak til at land i Vesten bidrar med våpen til Ukraina. De gjør det for de vil ødelegge Russland.

– Vesten er grådig. De vil hindre at vi er sterke og fri. De føler de kan klare seg uten Russland. Men vi trenger Russland, sa Putin.

Etter talen har flere ledere reagert. Ursula von der Leyen er leder for kommisjonen i Den europeiske union (EU).

Hun sier at ingenting er endret etter talen til Putin, og at fylkene er del av Ukraina. Hun har advart Russland om at det vil få følger hvis de prøver å ta over deler av Ukraina.

Både Ukraina og Russland har krevd at sikkerhetsrådet i FN må møtes fredag. Det skjer trolig rundt klokka 21 melder kanalen TV 2.

---

Russland tar over deler av Ukraina

  • Russland har anerkjent hele eller deler av fire fylker som uavhengig fra Ukraina.
  • Vladimir Putin sier de fire nå blir del av Russland.
  • Han truer med bruk av alle midler for å forsvare disse.

---



Siste utgave

På forsiden nå