Verden

Feldheim er byen hvor de lager egen strøm

Over hele Europa sliter folk med høye strømregninger. Mange prøver å spare energi. Men for folk fra Feldheim sør for Berlin er stemningen en annen.

Feldheim er en liten by som ligger sør for Berlin, som er den tyske hovedstaden.

Rundt 130 personer bor der. Og de har laget sin egen energi i mer enn ti år.

På midten av 1990-tallet startet de et modig eksperiment. Det ble bygd flere vindmøller for å skaffe strøm til de som bor der. Så bygde de et lokalt strømnett, solpanel og batterilagring. De lagde også et biogassanlegg.

Det siste tiltaket skaffet varmtvann til hele bygda. Det skaffet også bøndene en ekstra inntekt. Det var på deres eiendom at anlegget ble bygd.

Bygda har rundt 55 vindmøller rundt Feldheim. De kan sees, men ikke høres. Og som følge av dem har de som bor der tilgang til billig strøm. Billigere enn resten av Tyskland og store deler av Europa.

Vindmøllene tårner over bygda, men innbyggerne er fornøyde med de lave strømprisene de får ut av dem. Foto: Michael Sohn / AP / NTB

– De kan sove godt om natten. De har trenger ikke bekymre seg. Det sier Kathleen Thompson. Hun jobber for den lokale organisasjonen Neue Energien Forum.

Mange turister besøker også Feldheim. De er nysgjerrige på å se hvordan de klarer seg med egen strøm. Noe som er veldig uvanlig for resten av Tyskland. De er svært avhengige av å kjøpe olje og gass fra andre land.

Det ble veldig tydelig da Russland angrep Ukraina 24. februar. Avhengigheten av kull fra Russland, olje og naturgass ble plutselig et stort problem for hele Europa.

Tyskland har brukt mye penger på å bygge opp fornybare energikilder. Likevel er det kull, gass og kjernekraft som står for mer enn halvparten av strømproduksjonen deres.

Michael Knape er Treuenbrietzens ordfører, som Feldheim hører til. Han sier at nøkkelen til planen var å få folk som bor der til å delta. Og tjene på prosjektet.

Parker med vindmøller møter ofte motstand andre steder. Lille Feldheim på sin side åpnet så mange parker at de selger 250 ganger mer strøm enn de bruker.

– De som bor der må føle at det grønne skiftet tilhører dem. Og ikke blir bestemt ovenfra, sier Knape.

Han roser også myndighetene for at de ikke ødela for eksperimentet. Det var nemlig noe juridisk som kunne ført til problemer, ifølge Knape.

83 år gamle Sigdried Kappers er optimist. Han har bodd der hele livet. Og betalte regningen på 3.000 euro for å koble huset sitt opp mot det lokale strømnettet med glede. Det tilsvarer rundt 31.000 kroner.

Han sier at investeringen har lønnet seg. Og at han betaler lite for strøm.

Kappert er lei for at Angela Merkel tillot at Tyskland ble så avhengig av energi fra Russland. Merkel er tidligere statsminister for Tyskland. Han mener også at hennes parti må slutte å angripe regjeringen.

– De bør jobbe sammen. Det hadde vært det rette, sier han.

Kappert av stolt av hva bygda har fått til.

---

Kort om saken

  • En liten tysk by som heter Feldheim lager sin egen strøm.
  • Det har de gjort i over ti år.
  • Et eksperiment mange av de som bor der er stolte av.

---

Siste utgave

På forsiden nå