Verden

Nord-Korea avfyrte rakett mot Japan

Nord-Korea avfyrte en rakett tirsdag morgen. Den gikk over Japan og landet i Stillehavet.

Japan og Sør-Korea varsler at Nord-Koreas rakettoppskyting vil bli besvart. USA reagerer også sterkt på oppskytingen.

Det er første gang på fem år at landet skyter opp en rakett rettet mot Japan. Japan og Sør-Korea innkalte til møter. De skal de diskutere oppskytingen og sikkerhet.

Den japanske regjeringen ba innbyggere søke tilflukt. Togtrafikken ble stanset i to regioner nordøst i landet.

– Dette er en voldshandling etter flere oppskytinger av missiler. Vi fordømmer dette på det sterkeste, sa statsminister Fumio Kishida.

USA kaller oppskytingen «farlig og hensynsløs». Nord-Korea misliker beslutninger fra FNs sikkerhetsråd, mener USA. De mener oppskytingen viser at de ikke liker internasjonale normer og regler.

Adrienne Watson er talsperson ved USAs nasjonale sikkerhetsråd. Hun sier USA vil fortsette med sin innsats. De vil jobbe sammen med allierte og FN-partnere.

Raketten som ble avfyrt har rekkevidden til å nå Guam. Det er en amerikanske stillehavsøy. Der ligger det en stor base hvor USA har luftvåpen.

Japans varslingssystem for raketter ble utløst klokka 7.29 tirsdag morgen. På TV-skjermene viste den nasjonale kringkasteren NHK varselmeldingen.

«Nord-Korea ser ut til å ha skutt opp et missil. Vennligst evakuer inn i bygninger eller under jorda», sto det i varselet.

Varslet ble startet for to nordlige regioner av landet. De trodde raketten var på vei dit. Den japanske kystvakten sa at raketten så ut til å ha landet i sjøen i en uttalelse. De advarte fartøyer om ikke å nærme seg noen fallende gjenstander.

Dette var den femte oppskytningen på ti dager. Det skjer samtidig som USA og Sør-Korea driver med militær aktivitet. I forrige hadde de militære øvelser sammen med den japanske marinen.

Nord-Korea skutt opp forskjellige typer raketter 23 ganger i år, ifølge sørkoreanske medier.


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå