Verden

Derfor kan det snart bli valg i Danmark

Det er ventet at det blir valg i Danmark om kort tid. Ellers kan statsministeren bli tvunget til å slutte.

Mette Frederiksen er dansk statsminister. Hun er fra partiet Socialdemokratiet, som er søsterpartiet til Arbeiderpartiet i Norge.

Onsdag har partiet annonser i flere store aviser. Der skriver de om valget, melder nyhetsbyrået Ritzau.

– Virkeligheten handler om samarbeid. Valget handler om hvem som kan få det til å skje, står det i annonsen. Fredriksen har invitert til pressekonferanse klokka 13.00.

I Danmark er det ingen faste datoer eller år for valg. Men det må være valg minst hvert fjerde år. Det er statsministeren som bestemmer nøyaktig når det skal skje.

Frederiksen kunne ventet til 4. juni neste år. Men det er krav om at hun må gjøre det nå. Ellers kan hun bli nødt til å slutte som statsminister. Partiet Radikale Venstre vil foreslå mistillit mot henne hvis hun lar være. Det kan skje så fort som torsdag. Da skal Folketinget samle seg.

– Jeg tror ikke det er noen tvil om at det er i dag det blir meldt om at det blir valg, sier Christine Cordsen til kanalen DR. Hun er politisk journalist der.

Kravet fra Radikale Venstre er en følge av en rapport fra i sommer. Den handler om hva som skjedde da regjeringen bestemte at all mink i Danmark måtte bli avlivet. Totalt ble flere millioner mink drept i 2020.

Det skjedde i frykt for en mutert variant av korona-viruset. Mange av minkene var på gårder uten spor av smitte. Hele næringen ble i praksis nedlagt. Den nye rapporten mener det regjeringen gjorde var ulovlig.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå