Verden

Tyrkisk sinne mot satire på svensk TV

Flere tyrkiske medier er sinte på kanalen SVT. De reagerer på at programmet «Svenska nyheter» vitser med president Recep Tayyip Erdogan.

I «Svenska nyheter» sist fredag var det et lengre innslag om forholdet mellom Sverige og Tyrkia. Der truer president Recep Tayyip Erdogan med å nekte Sverige å bli med i forsvars-samarbeidet Nato.

Erdogan blir omtalt «Vetoturken». Han får blant annet gjennomgå fordi han fengsler kritikere. Blant annet journalister og folkevalgte politikere.

– For en tosk, sier Kristoffer Ahonen Appelquist som er programleder. Han snakker direkte til Erdogan i slutten av innslaget.

– En ting til. Du skal gi faen i hvem vi intervjuer eller viser på TV. Vi har demokrati her. Om jeg vil endre «Svenska nyheter» til «Kurdiska nyheter» så gjør jeg det. Så, nå gjør jeg det, sier han. Deretter endrer han logoen til nettopp dette.

Den svensk-kurdiske komikeren Kadir Meral tar over innslaget og bruker det til å vitse om Erdogan. Også han snakker direkte til Erdogan til slutt.

– Erdogan. Du vil hente hjem kritikere og aktivister fra Sverige. Altså alle som ikke passer deg og som du hater. Er det dette du gjør når du handler på nett også? Oi. For en stygg onepiece i feil størrelse. Den må jeg ha!

Den svenske humoren blir tatt dårlig imot i Tyrkia. Der har flere medier omtalt det de mener er fornærmelser mot presidenten i landet.

Avisen Sabah kaller innslaget «en skam» og «skandaløst». Avisen Haber kaller det en hån av Erdogan.

Så langt har verken Erdogan selv, myndighetene i Tyrkia eller landets ambassade i Sverige sagt noe om saken.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå