Libanon sliter. Både økonomisk med også politisk. Store deler av folket sliter med å få endene til å møtes. Og støtte fra staten mangler.
Hart Beit Hasna er en av byene som har trøbbel. Rundt 2.500 av de som bor der får ingen basistjenester. De har ingen gatelys eller noen som henter søppel. Den eneste offentlige skolen er stengt. Og nærmeste apotek er en lang kjøretur unna. De er ikke engang tilknyttet vann- og avløpsnettet.
– Regjeringen har glemt oss fullstendig. Og det samme har de lokale politikerne også. Det er som om vi lever på en annen planet. Det sier Nazih Sabra. Han er en lokal bonde.
Byen har lenge klart seg selv. Det har de også vært stolte av. De har selv gravd grøfter som de har lagt plast rundt. Slik at grøftene brukes til å samle opp vann fra regn. Dette har fungert lenge, både til bruk for bøndene, men også for de som bor der.
Men nå er det også klimaendringer og vanskelig økonomi som fører til problemer. Libanon er et land som er kjent for å ha mye regn. Men de siste årene har det kommet stadig mindre. Samtidig har landets økonomi raknet nesten fullstendig. Familier har mistet det de tjener penger på. Og prisene på ting er blitt veldig høye.
Sabra forteller om barndommen sin. Han husker godt hvordan bestefaren og andre bønder skaffet seg husdyr. Og hvordan de klarte å tjene penger.
[ Døde under flukten fra Libanon ]
Men de siste årene har livet blitt veldig vanskelig. Selv om det regnet mindre og temperaturen ble høyere, klarte bøndene å tilpasse seg. De gikk over til å dyrke produkter som krevde mindre vann. Blant annet tomater, agurker og tobakksplanter.
Men nå går selv det ikke bra. Plantene vokser knapt.
– Hvis det ikke regner, tærer du på de reservene du måtte ha. Men du har ikke lenger mulighet til å drive jordbruk, sier Sabra.
Åkrene til Sabra er tørre. Han har nå bare noen tobakksplanter og poteter igjen. Han plantet en liten flekk med tomater til familiens eget bruk. Men for å spare vann, måtte han la dem tørke inn og dø.
– Det er ingenting vi kan gjøre med tomatene, sier han.
Han har stadig en flekk med auberginer. Han håper å selge dem og få penger nok til drikkevann til familien denne måneden.
– Disse auberginene hadde jeg ikke fått fram uten vannreservene våre, sier han.
Under fjellandsbyen finnes det en dal med en kilde med ferskvann. Men bensin er for dyrt til at han kan hente vann regelmessig derfra. Han sliter med å ha nok penger til å sende barna sine på skolen.
Strømmen fra staten har vært borte i flere uker. Og han har heller ikke nok penger til å drifte sin egen generator.
Over hele Libanon har offentlige tjenester og infrastruktur forfalt. Men for byen Harf Beit Hasna er situasjonen veldig spesiell.
Byen ligger mellom to kommuner. Og ingen av dem ønsker å ta ansvar. Sabra sier at politikerne ikke vil høre på hva de sier. Han sier de har spurt om hjelp.
– Over hele Libanon har perioder med regn blitt mindre. Mens antallet dager med høye temperaturer blitt flere. Det sier Vahakn Kabakian. Han er rådgiver for FNs utviklingsfond.
En rapport fra FN viser at Libanon sliter mye. Både med mangler på vann, forurensning og urettferdig fordeling av vann. Det skaper problemer for de som driver med jordbruk.
Også Bekaadalen har problemer. De er kjent for å produsere mye korn. Bøndene derfra sier også at klimaendringene gir dem store utfordringer.
– Regnet uteblir når det pleier å regne. Og jorda tørker og sprekker opp. Så får vi mer regn enn vanlig i andre måneder. Det forteller Ibrahim Tarchichi. Han er leder av Bekaa Farmers Association.
– Vi har ikke opplevd lignende før, sier han.
Tarchichi venter ikke noe hjelp fra de som styrer landet.
– Her kan du bare forvente hjelp fra gud, sier han.
---
Kort om saken
- Libanon sliter økonomisk og politisk.
- Klimaendringer fører til at bøndene sliter med å skaffe vann til avlingene sine. Og de får ingen hjelp fra myndighetene.
- Bøndene forsøker å omstille seg, men vet ikke hvordan de skal klare det framover.
---