Verden

Polen skal ha funnet lekkasje på oljeledning

Tirsdag kveld ble det funnet en lekkasje på en rørledning. Den frakter olje fra Russland til flere land i Øst-Europa.

Det er funnet en lekkasje fra olje-rørledningen Druzjba, ifølge selskapet Pern. Det er de som har ansvaret for driften.

Lekkasjen ble funnet tirsdag kveld. Men årsaken er foreløpig ukjent, sier Pern ifølge nyhetsbyrået Reuters onsdag morgen. Men det er trolig en ulykke, og ingenting som tilsier sabotasje, mener polske myndigheter

– Her kan vi snakke om skader forårsaket av en ulykke, sier Mateusz Berger. Han har hovedansvar for infrastruktur for energi i Polen, med unntak av den politiske ledelsen og energiselskapene.

Pern sier lekkasjen ble funnet på en del av rørledningen som ligger rundt 70 kilometer fra byen Plock. Den er omtrent midt i Polen.

– Det viktigste vi kan gjøre nå, er å pumpe ut væsken. Da kan vi finne ut nøyaktig hvor det lekker, og få stoppet den, sier Kraol Kierzkowski, til kanalen TVP. Han er talsmann for brannvesenet. TVP er den statlige kanalen i Polen.

Rørledningen kommer fra Russland, og blir delt når den når andre land i Europa. I Polen er det to ledninger som er del av Druzjba. Den ene ledningen fortsetter til byen Gdansk nord i Polen. Den andre fortsetter til Tyskland. Det er den som lekker.

Nyhetsbyrået PAP melder at ledningen som lekker først og fremst sendte olje til to raffinerier i byen Schwedt og Spergau i Tyskland. Det skal en talskvinne for Pern ha sagt til PAP.

Den andre linjen skal være i orden. Det samme er også andre systemer og anlegg som Pern bruker være, sier de. Ifølge nyhetsbyrået AFP skal lekkasjen være delvis tettet onsdag formiddag.

Druzjba betyr vennskap på russisk. Flere land i Øst-Europa kjøper russisk olje som blir sendt gjennom den store hoved-rørledningen.Siste utgave

På forsiden nå