Verden

Ulf Kristersson tror han skal klare å lage regjering

Men det tar lenger tid enn han trodde. Fristen var onsdag, men den blir forlenget til fredag. Allerede mandag kan svenskene få ny regjering.

– Vi er i prinsippet helt klare, sier Kristersson. Han er leder for partiet Moderaterna i Sverige, og blir trolig også ny svensk statsminister. Partiet minner om Høyre i Norge.

Kristersson hadde først et møte med Andreas Norlén onsdag formiddag. Norlén er talmann i den svenske nasjonalforsamlingen. Det er en rolle som minner om den stortings-presidenten har i Norge. Men det er talmannen som deler ut oppdraget med å lage en regjering. Og Kristersson hadde en frist onsdag denne uken. Han får likevel jobbe fram til fredag for å få alle detaljer i orden.

– Det er noen detaljer vi vil løse for å kunne presentere alt samlet, sa Kristersson. Han sa ingenting om hvilke partier som skal være med i regjeringen. Alle de fire partiene på borgerlig side av svensk politikk har vært med i møter etter valget 11. september. Både Moderaterna (M), Liberalerna (L), Kristdemokraterna (KD) og Sverigedemokraterna (SD).

Norlén sier det er rett å gi Kristersson den ekstra tiden.

– Under vårt møte ble jeg informert om at Kristersson er i ferd med å lykkes, men at han trenger litt mer tid. Jeg er nøye med at Sverige skal få en ny regjering så snart som mulig, sier han i en pressemelding. Men han en klar på at det er viktig at arbeidet bør få ta den tiden det trenger for å være sikker på at det blir rett.

Den nye fristen er fredag klokka 11. Da kan Kristersson bli foreslått som ny statsminister, om de fire partiene er enige om alle detaljene.

Men han må vente til mandag 17. oktober før det blir stemt over saken.

– Planen er foreløpig. Tidsplanen kan komme til å bli justert ved behov, står det i pressemeldingen fra Norlén.

Det har i flere uker vært intense forhandlinger mellom de fire partiene. De er uenige om mange viktige saker. Det gjelder særlig SD og L.

L ønsker at Sverige skal gi mye penger i bistand til fattige land. Der er de enige med KD. Men SD ønsker at Sverige skal gi mindre penger på dette. Dette er bare ett av eksemplene som svenske eksperter nevner når de skal gi svar på hvorfor det tar tid å lage en regjering.

SD ble også største parti på borgerlig side av svensk politikk etter valget. Det gjør at de kan kreve mye innflytelse. For Kristersson har for lite støtte uten dem. Partiet kan bli med i en regjering, men de kan også få annen form for makt. De har blant annet fått lede flere viktige komiteer i Riksdagen. Det er allerede avtalt.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå