Verden

Antall ville dyr i verden har stupt

Vi får færre ville dyr i verden. – Vi ødelegger livsgrunnlaget vårt, advarer organisasjonen WWF.

Verdens naturfond (WWF) har laget en rapport om dyrebestandene i verden.

WWF kaller utviklingen dramatisk. Spesielt i de tropiske regionene som har hatt flest arter. Her faller bestandene av ville dyr i svært rask takt.

– Living Planet Report presenterer sjokkerende tall. Det viser at vi har to akutte kriser. Både menneskeskapte klimaendringer og tap av naturmangfold, sier Karoline Andaur. Hun leder miljø-organisasjonen WWF i Norge.

Organisasjonen samarbeider med forskere i arbeidet med rapporten. Rapporten gis ut hvert annet år.

Årets rapport viser at det er mindre ville dyr i Latin-Amerika og Karibia. Det har gått ned med hele 94 prosent mellom 1970 og 2018.

Også i Afrika og deler av Asia er utviklingen dramatisk.

– Naturkrisen vi står i, er akutt og krever umiddelbare tiltak. Vi har ingen tid å miste, sier Andaur.

Fokuset er ofte på hvor mange dyr som er utrydningstruet i rapporter. Ekspertene bak WWFs rapport ser også på situasjonen for dyr som ikke ennå er truet.

Resultatene viser at bestandene og antall individer har minket. Det har skjedd raskt.

En av de viktigste årsakene er at dyrene mister sine leveområder. I tillegg peker WWF på overhøsting. I tillegg til introduksjon av fremmede arter, forurensing og effektene av klimaendringene.

Store deler av verdensøkonomien og milliarder av mennesker er avhengige av naturen, påpeker WWF.

– Rapporten er et bevis på at vi er i ferd med å ødelegge selve livsgrunnlaget vårt, advarer Andaur.

I desember skal representanter for verdens land samles i Montreal i Canada. Der skal de bli enige om en ny internasjonal avtale om bevaring av natur. WWF har store forhåpninger til avtalen.

– Naturavtalen er en sjelden mulighet til å endre kurs. Det kan reparere vårt ødelagte forhold til naturen. Vi må skape en mer bærekraftig og sunnere fremtid for alle, sier Andaur.

Også i Norge finnes det arter som er i sterk tilbakegang. Blant disse er lomvi, dverggås, ål og brugde. Brugde er verdens nest største fisk.

Siste utgave

På forsiden nå