Verden

Dette trikset for å varme hjemmet er populært på nett

Mange har ikke råd til å varme opp hjemmene sine i Storbritannia. Tips for å varme hjemmet er populære på sosiale medier.

Det kan virke som mange går en kald vinter i møte i Storbritannia. Det er dyrt med strøm. 1. oktober ble strømmen enda dyrere. For en gjennomsnittlig britisk familie har prisene økt med 80 prosent.

Tips og triks for å varme hjemmet blir delt på sosiale medier. Emne-knaggen #Energycrisis har 13,9 millioner visninger på mediet TikTok.

Ett av triksene som har blitt delt av mange, er dette. #Candleheater har 5,7 millioner visninger. Telys og en potte av terrakotta blir brukt for å skape varme.

@philipleemoore Terracotta pot heater cost me £15 to make, works well but you need three candles the one candle doesn’t give out enough heat, lasts three and a half hours #terracotta #terracottaheater #savemoney #heating #cheapheating #PhilipLMoore #DiPiuFilms ♬ Aesthetic - Tollan Kim

Mange briter melder at de må velge mellom mat og å varme hjemmene sine. Det skriver avisa The Guardian.

Carolyn Jane Anderson er en av dem som har delt tips for vinteren på TikTok. Hun forteller til Klar Tale at hun ikke ville brukt telys-trikset.

Foto: Privat

Hun kommer fra Aberdeenshire i Skottland. Anderson forteller at dette trikset gikk rundt i Storbritannia for rundt ti år siden også. Men det ble aldri populært. Hun mener det er en grunn til det.

– Det er veldig farlig å gjøre inne, spesielt hvor folk flest ikke har noe ildsted. De fleste har teppe eller laminerte gulv. Så hvis den faller, er det ikke noe trygt sted for den å falle, sier Anderson.

Hun anbefaler å prioritere varme over andre ting, hvis folk har mulighet til det. Å ha på varme skal ikke være en form for luksus, sier Anderson.

Hun tror det er viktig at rommene du bruker mest er godt isolert.

– Det kan være lurt å ha tepper der du setter ned føttene. Som ved vasker, ved siden av sengen og der du sitter. Varmeflasker er også bra for å holde kroppen varm.

Hun forteller at hvis du må leve i et kaldt hjem, kan du få hodepine. Noe av det verste for meg var å alltid ha fuktige håndklær, sier hun.

– Hvis du er helt uten andre alternativer, kan du prøve å gjøre ting koseligere for seg selv. Finn gratis eller billige aktiviteter du kan gjøre.

Hun tipser også om å ta et varmt bad med stearinlys. Hvis du har tilgang til varmtvann. Eller å besøke venner og familie. Hva enn du kan for å gjøre deg selv litt gladere, sier hun.

– Tror du folk kommer til å måtte gå uten varme i vinter?

– Det er et komplekst spørsmål. Flere påvirkere og youtubere sier du burde skru av varmen for å spare penger. Uten å ha gjort det selv. Noen planlegger det uten å ha tenkt nok over det.

Hun tror de mest sårbare i samfunnet kommer til å måtte gå uten varme. Fordi de ikke har noe annen mulighet. Jeg tror en annen gruppe vil beholde varmen på. Men de vil få høyere gjeld på grunn av det, sier hun.

Hun tror også noen folk som bor landlig, ikke har noen annen mulighet. Hvis de fyrer med olje, er det ikke sikkert de har råd til å fylle oljetankene. Jeg har selv kjøpt olje tidlig, sier Anderson. Hun forteller at prisene har steget vanvittig mye den siste tiden.

Hun påpeker at det er mange måter hjemmet kan bli skadet på om du ikke setter på varmen. Fuktighet, fryste rør, vannskader fra fukt eller mugg. Det koster å få fikset dette.

– Leier du, kan du risikere straff for å ikke ta vare på boligen. Du risikerer å ikke få tilbake depositumet.

Men helsa er den største bekymringen, mener Anderson. Hun sier at symptomer på kronisk smerte kan bli verre. Du kan få hodepine og bronkitt eller brystsmerter, sier hun.

– Selv om disse tingene ikke skjer, kan det å leve uten varme virkelig påvirke helsa di. Det kan ha en stor effekt på din mentale helse, sier hun.Klar Tales nyhetsbrev

Meld deg på og få en oversikt over de viktigste sakene, forklart på en enkel måte.

Mer fra Verden

På forsiden nå