Verden

Politisk bråk etter demonstrant ble banket opp

Bob Chan var søndag med på en demonstrasjon mot myndighetene i Kina. Det endte med at han ble banket opp av folk som kom ut fra konsulatet.

Demonstrasjon var mot myndighetene i Kina og president Xi Jinping.

En film delt i sosiale medier viser at det er urolig på utsiden av konsulatet. Og det viser en mann med munnbind og hatt som river ned plakater som tilhører demonstrantene.

Chan skal da ha blitt dratt inn på konsulatets eiendom og banket opp av vakter. De rev også ned plakater med slagord mot Xi og bilder av ham.

Det er vanskelig å ha oversikt over det som skjer i filmen. Det er også delt en film som ifølge Kina viser at demonstrantene angrep konsulatet.

Det var mye politi på stedet. De har bekreftet historien til Chan. Og de gir Kina skylden for bråket.

Politiet sier at en gruppe menn kom ut fra konsulatet. De trakk en av demonstrantene inn på konsulatets eiendom der de banket ham opp. Mannen ble skadd og måtte være på sykehus til neste dag, ifølge politiet.

Bildet er av en mann som blir dratt i to ulike retninger av politi og ansatte ved Kinas konsulat i Manchester i England. Foto: Matthew Leung / The Chaser News / AFP / NTB

Det er forbudt for britisk politi å gå inn på tomta til konsulatet uten at Kina sier de får lov. Årsaken er at den blir regnet som en del av Kina.

Saken har nå fått politiske følger.

Utenriksminister James Cleverly i Storbritannia er svært bekymret. Det sa Jesse Norman til parlamentet tirsdag. Norman er statssekretær i departementet.

Norman sier at de har krevd en forklaring på hvorfor folk ved konsulatet svarte med vold. Cleverly skal ifølge kanalen ABC News ha sagt fra til Kina om at dette var en fredelig protest.

– De var på britisk område. Det er helt uakseptabelt med slik oppførsel, sa Cleverly til flere medier.

Flere politikere i parlamentet mener det må bli gjort mer. Flere krever at general-konsulen blir erklært uønsket i Storbritannia.

Utenriksdepartementet fra Kina er uenig med måten saken blir omtalt. De har klaget på at Storbritannia må gjøre mer for å beskytte diplomater fra Kina.

Ifølge Kina ble ansatte ved konsulatet skadd i det de mener var et ulovlig forsøk på å tvinge seg inn på konsulatet. Det skriver Zhen Xiyuan, som er general-konsul.

Han skrev et brev til politiet om at han var skuffet over måten de har løst saken. Han reagerer på at demonstrantene fikk vise bilder av Xi i en galge. Det var også slagord på kinesisk med et ønske om død over kommunist-partiet.

Siste utgave

På forsiden nå