Verden

Den tyske presidenten måtte ned i tilfluktsrom i Ukraina

Den tyske presidenten var tirsdag på besøk i Ukraina. Og han ble nødt til å rømme ned i et tilfluktsrom under et besøk i en by nord i landet.

Den tyske presidenten Frank-Walter Steinmeier kom til byen Kyiv tirsdag morgen. Det var en hemmelig reise helt fram til han gikk ut fra toget.

– Mitt budskap til folk i Ukraina er at vi vil fortsette å støtte Ukraina med penger, militært og politisk, sa Steinmeier. Han ba også tyskere om å huske hvor mye lidelse og skader det er i Ukraina.

– Det ukrainske folket trenger oss. Det er viktig for meg å sende et budskap av solidaritet til ukrainerne. Spesielt nå når vi ser angrep fra lufta med droner og raketter, sa Steinmeier.

Han besøkte også den lille byen Korjukivka. Den er nordøst for Kyiv. Da måtte Steinmeier søke tilflukt i et tilfluktsrom. Han og flere andre måtte rømme dit når flyalarmen begynte å ule.

– Vi var i et tilfluktsrom den første halvannen timen. Det ga oss en levende følelse av hvordan forholdene er for menneskene som bor her, sa Steinmeier.

Korjukivka ble okkupert av soldater fra Russland i en tidlig fase av krigen. Siden har Ukraina tatt tilbake makta der. Mye er ødelagt, og Steinmeier lovet at Tyskland skal hjelpe til med å bygge opp igjen etter krigen.

Det takket Volodymyr Zelenskyj for. Han er president i Ukraina, og har hver kveld en tale på video. Tirsdag takket han både Steinmeier og resten av Tyskland.

– Vi vil ha et sterkere samarbeid med Tyskland, sa Zelenskyj. Ukraina fikk nylig tilgang til et tysk system for luftvern. Dette har fungert svært bra, ifølge Zelenskyj. Han håper derfor at Tyskland kan sende mer av dette i tiden framover.

Steinmeier prøvde også å besøke Kyiv i april. Da var planen at han skulle komme sammen med presidentene fra Polen, Estland, Latvia og Litauen. Men da ble han bedt om å bli hjemme.

Årsaken var at lederne i Ukraina mente han hadde samarbeidet for tett med Russland. De mente også at han hadde ignorert råd og advarsler fra land i Øst-Europa den gang han var utenriksminister. Dette har Steinmeier selv erkjent senere.

Han mente lenge at handel ville bidra til at Russland ble mer demokratisk. Og at gassrør-ledningen Nord Stream 2 fra Russland til Tyskland var en god idé.

Steinmeier ble tidlig i mai invitert til Ukraina av Zelenskyj. Planen var at det kunne skje sist uke. Men da ble det utsatt på kort varsel som følge av sikkerhets-årsaker.

Siste utgave

På forsiden nå