Verden

Kaller vold mot kvinner i landet for en pandemi

Kvinner protesterer. Presidenten skal holde møte. Vold mot kvinner i Sør-Afrika fortsetter å være et problem.

«Er jeg den neste» sto det på plakaten hun holdt. Hun var én av flere sørafrikanske kvinner som protesterte, skriver avisa The Guardian. Åtte kvinner ble voldtatt. 14 menn ble arrestert. Politiet henla saken.

President Cyril Ramaphose sa i 2019 at vold mot kvinner var en nasjonal krise. Tirsdag skal han ha et toppmøte om kjønnsbasert vold og drap på kvinner. Det varer fram til onsdag og er i Johannesburg.

Dette er det andre møtet om dette temaet. Det er fortsatt et problem i Sør-Afrika.

– Vold gjort av menn mot kvinner er som en andre pandemi som landet må konfrontere, sa Ramaphosa i 2021. Det skriver avisa Anadolu Agency.

Han oppfordret menn til å lede kampen mot kjønnsbasert vold.

I 2017 og 2018 ble en kvinne drept hver tredje time i Sør-Afrika, skriver avisa Al Jazeera. Det viser en rapport laget av politiet

Organisasjonen Safer Spaces deler informasjon om sikkerhet. De skriver at kjønnsbasert vold er et utbredt problem i Sør-Afrika. Det påvirker mest kvinner og jenter. Det er systemisk. Og det har lange tradisjoner.

Det finnes flere former for kjønnsbasert vold. Det kan være fysisk, seksuell eller psykisk. Det finnes også andre former, som økonomisk vold.

Kjønnsbasert vold er som oftest gjort av menn mot kvinner. Mannen som gjør dette er som oftest en partner eller familiemedlem.

Kjønnsbasert vold skjer mer i samfunn hvor det har vært en kultur for det. Og hvor menn har hatt en overlegenhet over kvinner. Det kan føre til at kvinner har lavere sosial status og makt. Og at maskulinitet blir forbundet med kontroll over kvinner.

Andre faktorer kan også spille inn. Sosiale normer, hvor likestilt kvinner er, lite sosial støtte og sosioøkonomisk ulikhet. I tillegg til rusmisbruk. Det opplyser organisasjonen Safer Spaces.

Verdens-organisasjon FN skrev i 2021 at politiet ofte ikke gjør noe med slike saker. Det fører til at volden fortsetter. De som anmelder får ofte ikke den beskyttelsen de trenger. Mange jenter i Sør-Afrika blir også giftet bort som barn. Spesielt de som bor i landlige områder.

I 1948 begynte apartheid i Sør-Afrika. Det var en lov som delte folk etter hudfarge. Det endte på begynnelsen av 90-tallet. Hvite kvinner ble behandlet bedre under apartheid.

Reglene for apartheid fortsetter å påvirke kvinner som er ofre for vold og voldtekt i hjemmet. Det mener organisasjonen Human Rights Watch.

Siste utgave

På forsiden nå