Verden

Kina stenger 600.000 personer inne etter smitte ved Apple-fabrikk

I byen Zhengzhou finner vi verdens største fabrikk som lager telefoner fra Apple. Nå blir 600.000 personer stengt inne på området. Årsaker er at det er funnet smitte med korona hos 64 personer.

Lokale myndigheter har stengt det som er industriområdet i Zhengzhou. Ingen skal få komme inn eller ut fra området de sju neste dagene. Unntak er folk som kommer med mat og medisiner.

Alle som bor eller jobber i området må teste seg for smitte med korona hver eneste dag.

Ifølge lokale myndigheter er det funnet smitte hos 64 personer på innsiden av sonen det siste døgnet. Det melder kanalen ABC. Det skal også ha blitt funnet smitte hos 294 personer i selve byen. Der bor det 12,4 millioner innbyggere.

Men myndighetene sier ingenting om det kan bli koblet til fabrikken som lager Apple-telefoner. Den fabrikken blir drevet av selskap Foxconn fra Taiwan. Flere hundre tusen jobber der. Området er også blitt kalt «iPhone City». Og totalt skal mellom 50 prosent og 70 prosent av alle nye iPhoner i verden bli laget der.

Sist uke ble det delt bilder og filmer fra fabrikk-området. Disse viste flere tusen ansatte som rømte til fots etter at de blant annet klatret over høye gjerder med piggtråd. Siden midten av oktober skal mange ha forlatt fabrikken. Flere har også sagt at folk som blir syke av korona må klare seg uten medisinsk hjelp.

– Noen av de som rømte gikk over jordene. De hadde med seg bagasje, tepper og pledd. Det var et trist syn, skriver en bruker på meldings-tjenester WeChat. Det er nyhetsbyrået Reuters som siterer den meldingen.

Ifølge Stephen McDonell skal flere av de som har rømt være på vei hjem til byene de er fra. Flere skal være klare for å gå opptil 10 mil for å komme hjem. McDonell er journalist i Kina for kanalen BBC.

Systemet for korona i Kina er bygd opp rundt en app. Du er avhengig av et klarsignal i appen for å få gjøre veldig mye. Blant annet ta kollektivtransport. Men du kan også bli nektet å gå på butikken eller inn i en boligblokk der du bor om du har feil signal i appen. Dette er årsaken til at de ansatte hos Foxconn nå er nødt til å gå hele veien hjem om de har rømt.

Foxconn har sagt svært lite om situasjonen. Men de sier at deres ansatte blir testet hver dag. De har også en plan om at de ansatte skal bo på arbeidsplassen, og at det skal være uten kontakt med folk på utsiden. Foxconn sier også at de sørger for at syke får medisinsk hjelp. Men sa ingenting om det var nye smittede.

Før helgen skal Foxconn ha delt en melding med sine ansatte. Det blir også omtalt på WeChat-kanelen til Xhengzhou. Det melder kanalen CNN. Der skal Foxconn ha sagt at de forstår at de ansatte har lyst til å reise hjem, men at de da må vente på transport. De lovet også å ta ansvar for sikkerheten og helsa til de som frivillig valgte å bli på stedet. Mange valgte likevel å rømme før regionen ble stengt.

Bildet er av folk som har rømt fra en fabrikk og går langs en vei med kofferter og tepper. Foto: Hangpai Xingyang / AP / NTB

Det skal også ha blitt strengere regler for de som bor på fabrikken. Til vanlig skal folk ha lov til å spise og snakke sammen i en stor kantine. Den er nå stengt, og de ansatte må spise på rommene sine. Flere skal også være lite lystne på å møte opp på jobb i fabrikken. Det skriver avisa Dagens Næringsliv.

Avisa skriver også at de nye reglene ved fabrikken får følger hvor fort de kan lage nye telefoner. Det blir nå laget 10 prosent færre iPhoner i hele verden, ifølge Ming-Chi Kuo. Han er en kjent analytiker som kan mye om Apple. Ivan Lam er en annen analytiker med kjennskap til Apple. Han mener at dette kan føre til at det kan bli laget mellom 10 prosent og 30 prosent færre iPhone 14 den neste tiden. Det melder CNN.

Kina har en politikk om at det skal være null smitte med korona. Det fører til at de har svært strenge regler så fort det blir funnet spor av smitte.Siste utgave

På forsiden nå