Verden

Mette Frederiksen vil lage en bred regjering i Danmark

Partiene til venstre i polikken vant valget i Danmark. Men statsminister Mette Frederiksen ønsker en regjering med flere partier.

Norden — Mette Fredriksen er statsminister i Danmark. Hun leder også partiet Socialdemokratiet. Fredriksen er fornøyd med valget.

De røde partiene til venstre i politikken vant. De får 90 plasser i Folketinget, som er danskenes Storting. Det er 179 representanter i den danske nasjonalforsamlingen. Fire av dem kommer fra Grønland og Færøyene.

Socialdemokratiet fikk 50 plasser i Folketinget.

– Valgkampen er slutt, og nå venter virkeligheten. For uansett hvem som skal danne regjering, så står oppgavene i kø, sa Frederiksen. Hun holdt en tale etter at resultatet var klart.

Frederiksen sa at hun er stolt over partiets resultat. Hun lovet å gjøre noe med en gang for å bedre økonomien i landet. Danmark sliter også med økt prisvekst, såkalt inflasjon. Viktige saker er i tillegg helse, velferd og klima.

Statsministeren ønsker mer samarbeid mellom partiene i landet.

– Kaos er det siste Danmark trenger. Derfor er min oppfordring til alle partier i Folketinget: Søk samarbeid. Søk løsningene. Gjør deres innflytelse gjeldende, sa Frederiksen.

Hun ha at hun ønsker å lage en regjering med støtte fra mange partier.

– Socialdemokratiet gikk til valg på å danne en bred regjering. Hvis et flertall av partiene peker på meg, vil jeg undersøke om det kan la seg gjøre. For det er det som vil være godt for Danmark, sa hun.

Blå blokk får 72 mandater. Partiet Moderaterne så en stund ut til å havne på vippen. De ender på 16 mandater, viser en oversikt fra kanalen TV 2.

Siste utgave

På forsiden nå