Verden

Her merker de klimakrisa

Et endret klima truer verden. Men noen steder er mer sårbare enn andre.

Landsbyen Shishmaref er i Alaska. Helen Kakoona elsker den. Nå truer et endret klima byen.

– Dette er mitt hjem, mitt kjære hjem, sier Kakoona.

Nordlyset vises over Shishmaref i Alaska. Stigende havnivå, flom, økt erosjon og tap av den beskyttende sjøisen har fått innbyggerne i dette øysamfunnet til å stemme to ganger over om de skal flytte. Men flytting er for kostbart, og mange vil holde på sin tradisjonelle livsstil. Enn så lenge biter de seg fast. Foto: Jae C. Hong / AP / NTB

Folk i byen har holdt på en tradisjonell livsstil. Den og byen står i fare. Årsaken er at stedet er sårbart for følgene av klimakrisen. Tapt havis og stigende hav er farlig for Shishmaref.

Folk som bor der, har stemt to ganger over å flytte. Men livet i Shishmaref fortsetter. Flytting er dyrt. Verdifull livsstil kan gå tapt. De er inuitter. Et urfolk.

I landsbyen lever folk på en mer moderne måte enn tidligere. Men de følger fortsatt tradisjonene sine. De er helt avhengig av havet, isen og snøen. De ligger isolert til. Derfor har de liten tilgang på varer fra verden. Folk driver blant annet med seljakt og fiske.

 Thomas Pootoogooluk (t.v.) og Anthony har vært ute og skutt sel. Deres tradisjonelle livsstil nær polarsirkelen i Alaska er truet av klimaendringer, som blant annet fører til at den viktige sjøisen reduseres. Foto: Jae C. Hong / AP / NTB

Jegere går om bord i båter i landsbyens lagune. Det skjer ved soloppgang. De kommer tilbake på kvelden med seler de har skutt.

Kakoona og moren har ansvar for å flå selene. De bruker en «ulu», eller «kvinnekniv». Deretter skal de sørge for at kjøttet varer. En prosess som tar en ukes tid.

– Ingen andre steder føles som hjemme, sier Kakoona. Hun er 28 år gammel.

Hun har prøvd å bo andre steder. Men hun vender tilbake til Shishmaref.

– Jeg vet at vi må flytte en gang. Det er nok uunngåelig. Vannet stiger, og øya blir mindre og mindre, sier moren Mary.

Shishmaref ligger fem mil fra fastlandet.

Båter som brukes til selfangst, ligger på lagunesiden av Shishmaref i Alaska. Klimaendringer fører til stigende hav, flom, erosjon og tap av den viktige havisen. Inuittlandsbyen med rundt 600 mennesker som ligger nær Beringstredet, bare noen få mil fra polarsirkelen, er truet i sin eksistens. Foto: Jae C. Hong / AP / NTB

Øya er en kvart mil bred. Den er omtrent tre mil lang. Klima-endringer truer mange landsbyer i Alaska.

– Vi har levd her hele livet, sier Ned Ahgupuk. Han rusler på stranda ved solnedgang med kjæresten sin og deres sønn. Han sier at klima-endringene bekymrer, men at han nekter å forlate øya.

– Alle her er som en stor familie, sier han.

Sadie McGill og ektemannen Tracy McGill føler det samme. Sadie kom nylig tilbake til landsbyen for å ta seg av moren. Følgene av endret klima bekymrer henne. Hun er villig til å flytte hvis det blir riktig ille.

– Det er virkelig trist å se hjemlandet vårt forsvinne i havet, sier hun.

Sadie McGill og ektemannen Tracy McGill med valper avlet for å være sledehunder. De vil gjerne fortsette å leve livet her i inuittlandsbyen Shishmaref i Alaska, men frykter at klimaendringene en dag vil gjøre det umulig. Foto: Jae C. Hong / AP / NTB