Verden

Denne hobbyen ødelegger havet

Millioner av saltvannsfisk blir fanget hvert år. Mange av dem fyller opp vakre akvarium verden over. Hvordan påvirker dette havet?

Mange av fiskene blir fisket på Filippinene og Indonesia. De små fiskene har masse farger. Og de er populære som pynt. Både på venterom og på restauranter.

– Det er bare så gøy å bare se på alle de forskjellige varianter av fisk og hvordan de oppfører seg. Det sier Jack Siravo. Han begynte med akvarier etter at han ble lam. Han er veldig fascinert av fiskene sine.

Men den lange reisen fra steder som Bali til USA, er farlig. Både for fiskene, men også for koraller.

Mange av fiskene blir fanget med en spesiell gift. Den heter cyanid. Den skader økosystemet. Og mange fisker dør under transporten.

Arbeidere sorterer akvariefisk i Les, Bali i Indonesia. Den lille, eksotiske saltvannsfisken er en populær hobby verden over, men etterspørselen har ført til skadelig fiske som utsetter sårbare koraller for farlige påkjenninger. Foto: Alex Lindbloom / AP / NTB

Det har vært forsøkt å redusere hvor mye som blir ødelagt. For eksempel med bruken av cyanid. Men det er vanskelig å gjøre noe med. Ofte blir fiskene fisket av lokale mellommenn.

– Forbrukere vet ofte ikke hvor fisken deres kommer fra. Og de vet ikke hvordan de fiskes. Det sier Andrew Thyne. Han er professor i marinbiologi.

Det å fiske med cyanid har blitt forbudt. Både på Filippinene og i Indonesia. Men å følge loven er fortsatt vanskelig. Og eksperter sier at folk fortsatt gjør fikser ulovlig.

Grupper som jobber med naturvern og lokale fiskere har lenge jobbet med å fiske mindre med cyanid.

Made Partiana begynte å fange fisk med cyanid. Det gjorde han kort tid etter barneskolen. Da hadde foreldrene hans ikke lenger råd til å betale for utdannelsen hans. Hver fangst bidro til at familien fikk litt penger.

Men med årene begynte Partiana å merke at korallrevene endret seg.

– Jeg så revet dø, bli svart, sa han. Jeg kunne se at det var mindre fisk.

Han ble en del av en gruppe lokale fiskere som fikk undervisning om naturvern. De ble vist hvordan de bruker garn framfor cyanid. Og hvordan de kan ta bedre vare på korallene.

Partiana ble senere selv lærer for organisasjonen. Og har lært opp mer enn 200 andre akvariefiskere over hele Indonesia.

Den indonesiske fiskeren Made Partiana bruker nå nett og ikke giften cyanid for å fange småfisk som sendes og selges til akvarier rundt om i verden. Et mer skånsomt fiske redder både korallene og bidrar til mindre fiskedød. Foto: Alex Lindbloom / AP / NTB

Folk som jobber med miljø mener at å lære bort til lokale hjelper. De sier det er en vinn-vinn-situasjon. For fiskerne kan selv se at korallrevene unngår å dø. Og at det blir mer fisk som overlever.

Fisking og salg av saltvannsfisk til akvariet begynte på Sri Lanka på 1930-tallet. Og salget har blitt høyere gjennom årene. Nesten 3 millioner amerikanske hus har saltvannsfisk som kjæledyr. Det viser en undersøkelse.

Omtrent 7,6 millioner saltvannsfisk kommer til USA hvert år. Oppdrett av saltvannsfisk er både dyrt, vanskelig og ofte umulig. Ferskvannsfisk er generelt billigere og lettere å avle og ta vare på. Derfor er akvarier med ferskvann mer populært.

---

Kort om saken

  • Mange har akvarier med saltvann som hobby.
  • Flere av saltvannsfiskene blir fanget på en dårlig måte.
  • Måten fører til at korallrevene blir ødelagt og dør.

---