Verden

Sommertid året rundt kan spare liv sier forskning

Uka etter at klokka skrus tilbake skjer det noe. Flere hjort blir påkjørt, viser tall fra USA. Bør vi ha sommertid året rundt?

Forskere har sett på over én million påkjørsler av hjort. Og 96 millioner timer med overvåking av trafikken fra hele USA. Dette er gjort ved University of Washington.

Når klokka stilles én time, fører det til rundt 16 prosent flere påkjørsler av hjort. Det fører til at både mennesker og dyr dør.

De to første timene etter solnedgang er det 14 ganger høyere risiko for å kjøre på en hjort.

– Det overrasket meg hvordan mønsteret er. Den ene timen fører til at aktiviteten til mennesker blir helt annerledes. Det sier Calum Cunningham. Han er biolog.

Ved å ha sommertid året rundt ville det spart livet til både mennesker og hjort. Forskerne sier de har funnet ut at 36.550 gjort og 33 mennesker ville overlevd.

Samtidig sier hadde vi unngått over 2.000 skader på mennesker. Og spart penger på å reparere bil.

Noen ønsker også å ha normaltid året rundt. Det er det vi kaller vintertid. Forskerne sier det ville ført til at enda flere hjort ble påkjørt.

Nordmenn krasjer også ofte med elg, hjort, rådyr og villrein. Jaktåret 2020 til 2021 døde 9.777 hjort av å bli påkjørt. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Sommertid er noe flere land snakker om. Norge og EU har nevnt at de kanskje vil fjerne det. Men prosessen har vært lang. Og den ble enda lenger med pandemien.

Jan Christian Vestre sier de venter på det EU sier. Vestre er næringsminister. Det sa han samtidig som han minnet nordmenn på å stille klokka.

USA har et lovforslag om permanent sommertid. Med mørkere morgener på vinteren. Men mer lys på ettermiddagen. Men ikke alle vil ha det sånn.

Mexico har blant annet gått over til permanent normaltid. Russland byttet til sommertid for 11 år siden. Men sommertiden ble veldig upopulær blant russere. Mange mislikte den mørke starten på dagen. For åtte år siden gikk russerne tilbake til normaltid for godt.

Forskning viser at endringer på døgnrytmen er usunt. Humøret endres når rutiner endres. Vi blir også påvirket av å bli mer eksponert for mørke.

– Selv om endring på én time ikke virker så ekstremt. Så påvirker den døgnrytmen. Det sier Lina Begdache. Hun er førsteamanuensis i helse- og velværestudier. Hun jobber ved Binghamton University.

Hun anbefaler folk å roe ned på kvelden. Fordi det reduserer stress, som igjen påvirker søvn. Unngå spising, alkohol og trening de siste to-tre timene før du skal legge deg. Det gjelder også mobil eller nettbrett.

Søvnforskere er sterkt imot å innføre sommertid året rundt. De foretrekker normaltid, som gir mer lys på morgenen.

---

Kort om saken

  • Sommertid året rundt kan spare liv sier forskning.
  • Det kan også spare folk for mye penger.
  • Forskning viser at én time endring på klokka påvirker mye.

---

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå