Verden

Spenning i valget i USA

Hvem skal styre Kongressen i USA? Det blir avgjort i disse tider.

Demokratene var redd for et dårlig valg. Det ser ut til å gå bedre enn fryktet. President Joe Bidens parti kan likevel tape makta i begge delene av Kongressen.

– Vanligvis blir presidentens parti knust i mellomvalget, sier professor Stephen J. Farnsworth til NTB.

Men demokratene gjør det bedre enn målingene viste, sier han.

For hvem skal få mest makt i nasjonal-forsamlingen (Kongressen) i USA? Republikanerne eller Demokratene? Det blir avgjort nå. USA har stemt i mellomvalg.

Taper Bidens parti, kan han slite med å få igjennom politikken sin.

Opptellingen er godt i gang. Den er ferdig i flere delstater. Demokratene beholder flere senatorer i Senatet. Det gjelder også representanter i Kongressen (Representantenes hus).

Abigail Spanberger blir værende i Kongressen. Han var en demokrat som kunne tape.

Klokka 7 onsdag hadde republikanerne tatt sju mandater. Det er i Representantenes hus. Demokratene har tatt to. De kan tape fem uten å miste flertallet.

Tellingen og spenningen fortsetter.

I Senatet må demokratene beholde alle sine. Flere senatorer har klart å berge seg. De har også klart å få med John Fetterman i Pennsylvania.

I flere delstater er det jevnt. Blant annet i Georgia.

USA har 50 delstater. Landet har også et distrikt og flere territorier. Valget foregår i delstatene. Der stemmes det på lokale representanter.

De skal stemme fram 435 personer til Representantenes hus. 34 plasser av 100 er på valg i Senatet.

Demokratene har i dag flertall i Representantenes hus. De har et knapt flertall i Senatet. Det er fordi vise-presidentens kan stemme dobbelt.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå