Verden

Minst seks drept og 81 skadd av bombe i Tyrkia

Søndag sprengte en bombe i byen Istanbul i Tyrkia. Myndighetene sier det var et terrorangrep.

– Dette var et grusomt angrep. De skyldige vil bli straffet, sa Recep Tayyip Erdogan til journalister kort tid etter. Han er president i Tyrkia.

Eksplosjonen skal ha skjedd klokka 14.20 norsk tid. Fire mennesker døde på stedet. To andre døde på sykehuset, sa Erdogan.

Han sa søndag ingenting om hvem som var mistenkt. Men mente det minnet om terror, og sa at det ble jobbet hardt med å etterforske saken.

Mandag morgen påstår Suleyman Soylu at det er Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) som har ansvaret for eksplosjonen. Soylu er innenriks-minister.

Avisene Sondakika og Sabah skriver at eksplosjonen ble filmet av et overvåkingskamera. Filmer fra dette skal vise at en kvinne la igjen en bag på stedet noen få minutter før bomben sprengte.

Visepresident Fuat Oktay sier det er kvinnen som gjorde angrepet.

– Eksplosjonen skjedde som følge av at en gjerningsperson sprengte en bombe. Det ble gjort av en kvinne, sa Oktay ifølge avisen Cumhuriyet.

En person skal også være pågrepet. Flere tyrkiske medier melder at det skal være samme kvinne som var mistenkt.

Ifølge vitner skal det ha vært mulig å høre eksplosjonen i flere deler av byen. Det har de sagt til ulike medier. Det ble delt bilder og filmer av ambulanser, brannbiler og politi på stedet.

Men myndighetene valgte å forby dette. Det er nå forbudt å bruke nærbilder og bilder av eksplosjoner. Myndighetene har også hindret tilgang til flere sosiale medier for å unngå at slikt innhold blir delt. Tyrkia har gjort noe lignende ved angrep og ulykker i landet før.

Flere ledere og politikere i andre land sier de støtter Tyrkia etter angrepet.

– Bildene fra Istanbul er sjokkerende. Mine tanker og dypeste kondolanser går til alle de berørte og det tyrkiske folket. Nato vil vise solidaritet med vår allierte Tyrkia. Det skriver Jens Stoltenberg i en melding på Twitter. Han er generalsekretær i forsvars-samarbeidet Nato.

Anniken Huitfeldt sier hun er forferdet over angrepet i Istanbul. Hun er utenriksminister i Norge.

– Våre tanker går til ofrene og pårørende. Norge står sammen med Tyrkia i denne vanskelige tiden, skriver hun på Twitter.

Utenriks-departementet (UD) i Norge sa søndag at det virker som ingen nordmann er skadd eller drept.

– Utenriksdepartementet er i kontakt med vår ambassade i Ankara. De undersøker om nordmenn er skadd eller drept av eksplosjonen i Istanbul. Situasjonen er fortsatt uavklart og uoversiktlig. Men vi har foreløpig ingen informasjon om at nordmenn er skadd eller drept. Det sier Ragnhild H. Simenstad til nyhetsbyrået NTB. Hun er kommunikasjonsrådgiver i UD.

Simenstad sier UD anbefaler norske borgere i Istanbul om å følge rådene fra de lokale myndighetene. Unngå store mengder folk og vær forsiktig, sier hun.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå