Verden

Alle ville snakke med Kina sin leder

Xi Jinping var populær under G20-møte. Mange av verdens ledere brukte mye tid på å prate med Kinas leder.

Xi Jinping er leder for Kina. Tirsdag morgen kom han for å møte andre ledere ved G20-møte. G20 er en organisasjon for de 20 landene som har størst økonomisk makt.

– Xi Jinping jobber absolutt for å ta igjen det han har tapt på den internasjonale arenaen. Det sier Danny Russel nyhetsbyrået AFP. Han jobber ved Asia Society Policy-instituttet.

Kina sin leder har hatt en god dialog med Vladimir Putin. Han er president i Russland. Det har ført til at mange har holdt seg unna Xi.

Men tirsdag snudde det. Da ville alle snakke med Xi. Mye av årsaken var at Putin var hjemme. Det var han som følge av Ukraina-krigen.

Blant dem han møtte var Joko Widodo. Han er Indonesias president. Han møtte også Anthony Albanese. Han er statsminister i Australia.

Spesielt møtet med Albanese var nok etterlengtet. Forholdet mellom Kina og Australia har vært dårlig lenge. Og møtet mellom de to lederne tirsdag var det første på over fem år.

– Jeg er veldig glad for at vi har dette møtet. Vi har hatt våre ulikheter, sier Albanese.

De snakket sammen i 32 minutter. Albanese sa at det var positivt og konstruktivt.

– Vi bør forbedre, opprettholde og utvikle forholdet vårt, sa Xi.

Før møte var flere spent på hva verdens ledere skulle si om Ukraina. Xi og Kina har så lang sagt lite om krigen. Og har unngått å fordømme den. Det gjord de heller ikke på toppmøte.

Emmanuel Macron snakket om krigen. Han er Frankrikes president. Han ba Kina stå sammen med Frankrike mot krigen, da de to møttes tirsdag.

– Vi må stå samlet for å svare på internasjonale kriser som dette, sa Macron til Xi.

Trolig ble Xi og Kina lettet da de fikk vite at Putin ikke skulle på møte. Og at de i stedet sendte Sergej Lavror. Han er Russlands utenriksminister.

– Putins fravær gir Xi mer oppmerksomhet. Og gir ham flere muligheter til å legge fram sine synspunkter, mener Chong Ja. Han jobber som professor ved National University i Singapore.

Lavror brukte møte til å kritisere Ukraina. Og mener de er langt unna å snakke om fred.

---

Kort om saken

  • Verdens ledere har møttes under G20-møte.
  • G20 er for de 20 landene som har størst økonomisk makt.
  • Mange av lederne brukte mye tid på å snakke med Xi Jinping, som er leder av Kina.

---

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå