Verden

To drepte etter at rakett traff landsby i Polen

Myndighetene i Polen ber folk holde seg rolig. Det skjer etter at to personer ble drept da en rakett traff en landsby i landet.

To mennesker ble drept, sa Lukasz Jasina tirsdag. Han er talsmann for utenriks-departementet. De ble drept da en rakett traff landsbyen Przewodowa i Polen. Det skal ha skjedd klokka 15.40 lokal tid.

Jasina sier raketten er laget i Russland. Han sa også at ambassadøren til Russland har fått beskjed om å møte opp hos departementet for å forklare hva som har skjedd.

Russland har så langt nektet for at det er de som har truffet Polen med en rakett.

Przewodowa er drøyt 6 kilometer fra grensa til Ukraina. Flere ukrainske byer ble truffet av russiske raketter tirsdag. Også byen Lviv. Den er langt vest i landet.

Polske myndigheter ber nå folk om holde seg rolige.

– Jeg ber alle polakker om å beholde roen, sa Mateusz Morawiecki ifølge kanalen Sky News. Han er polsk statsminister.

Andrzej Duda er polsk president. Han sier til kanalen Radio ZET at de etterforsker saken. Han sier det er uklart hvem som skjøt raketten. Men han mener det er sannsynlig at raketten er laget i Russland.

Frankrike sier mange land i regionen har raketter som likner på den som traff den polske landsbyen. De ber derfor om at folk er forsiktige med å gjette på hvor den kom fra.

– Det er usikkert om du kan si hvem som har ansvaret, bare du finner ut hva slags rakett det er, sier Emmanuel Macron. Han er fransk president. Han advarer mot at dette kan føre til en større fare for at krigen i Ukraina skal spre seg.

Joe Biden sier USA vil vente med å si noe mer. Han vil la Polen undersøke saken først.

– Vi ble enige om å støtte Polen sin etterforskning av eksplosjonen nær den ukrainske grensa. Og jeg skal sørge for at vi finner ut nøyaktig hva som skjedde, sa Biden.

Han sa også at raketten neppe er skutt opp fra landet Russland. Årsaken er banen som raketten har hatt.

Men Russland kan også ha skutt opp raketten fra et annet sted. De har okkupert deler av Ukraina. Russland har også soldater i Belarus, som har grense til Polen.

Biden sier også at det kan være en ukrainsk rakett som skulle ødelegge en av de mange russiske rakettene som ble skutt mot Ukraina tirsdag. Biden og flere andre ledere sier det er barbarisk å angripe byer og sivile anlegg på den måten.

Polen er med i forsvars-samarbeidet Nato. De skal ha et krisemøte om raketten onsdag formiddag. Det er meldt at det vil bli en pressekonferanse om saken klokka 12.30. Der skal generalsekretær Jens Stoltenberg si mer om hva de har snakket om.

Klar Tale følger saken!

Siste utgave

På forsiden nå