Verden

To russere og en ukrainer dømt for å ha skutt ned fly

Tre personer er dømt for å ha skutt ned et passasjerfly over Ukraina i 2014.

17. juli 2014 ble et fly skutt ned da det skulle fly over Øst-Ukraina. Alle de 298 menneskene om bord på flyet ble drept. 196 av ofrene var fra Nederland. Derfor har det de to siste årene vært en rettssak i landet. Fire menn var tiltalt i saken.

Tre av dem er fra Russland. De har en rolle i etterretningen eller forsvaret i landet. Den fjerde er ukrainer. Han har kjempet mot regjeringen i Ukraina. Det er ukjent hvor de fire er nå.

Torsdag kom dommen. Flyet ble skutt ned med vilje, mener domstolen. Selv om målet var å skyte ned et militært fly i stedet for MH17. Mannen fra Ukraina og to av russerne ble dømt.

Dommeren sa at flyet var truffet av en rakett av merket Buk. Disse blir laget i Russland. Det er funnet spor i restene av flyet og noen av dem som var om bord. Det sa han før dommen ble lest opp.

Etterforskere har ment at raketten var skutt opp fra et område der Russland og opprørere hadde kontroll. Utstyret som ble brukt skal ha blitt fraktet inn i Ukraina før MH17 ble skutt ned. Det ble senere fraktet ut igjen, skriver nyhetsbyrået AP.

I 2014 tok Russland kontroll over Krim-halvøya, og sa den var deres. De sendte også militær støtte til grupper som ville gjøre Øst-Ukraina til en del av Russland. Flere eksperter mener Russland også kan ha sendt soldater dit. Blant annet de tre som er tiltalt for drap på de 298 på MH17.

– Jeg har alltid sagt at våre familiemedlemmer var de første ofrene fra andre land enn Ukraina i denne krigen. En krig som startet for åtte år siden. Det sa Piet Ploeg, ifølge avisa New York Times. Han er leder for en organisasjon for de etterlatte.

I rettssaken er det blitt vist fram bevis som er hentet inn på ulikt vis. Mange eksperter har kommet med sitt syn på saken. Det er spilt av og vist hva som er blitt sagt på telefoner som har vært avlyttet. Men det er også delt mye innhold fra sosiale medier.

Russland har hele tiden nektet for å ha noe ansvar i saken. Dommeren sa at Russland flere ganger har delt det de mener er bevis med domstolen. Men de har vist seg å være falske eller jukset med, sa han.

---

MH17

  • MH17 var en flyrute mellom Amsterdam og Kuala Lumpur.
  • Et fly på ruten med 298 personer ble skutt ned i 2014.
  • Tre personer ble torsdag dømt for drap i saken.

---



Siste utgave

På forsiden nå