Verden

Den tunge høsten i Iran

Folk i Iran fortsetter å protestere. Regimet svarer med dødsstraff.

Flere skal dø. Det har myndighetene i Iran allerede bestemt. Nye 20 mennesker risikerer dødsstraff.

Iran har drept over 340 mennesker. Det sier gruppa Iran Human Rights. 40 av dem skal være barn.

Høsten i Iran har vært tung og mørk. Det startet for alvor da Mahsa Amini døde 16. september. Moral-politiet i Iran pågrep henne. Hun skal ha brukt hijab på feil måte.

Protestene er store og mange. Flere er dømt til døden for lovbrudd.

Dette har skjedd:

* 13. september: Mahsa Amini blir arrestert. Hun er på besøk i Teheran i Iran. Moral-politiet pågriper henne. De passer på at folk følger reglene for god moral. En hijab skal dekke håret på kvinner.

Den unge kvinnen blir kjørt til sykehus i all hast. Det skjer samme dag. Politiet sier hun fikk problemer med hjertet.

Familien og aktivister hevder hun ble slått. Amini dør etter tre dager i koma.

* 17. september: Sørgende mennesker følger Amini til graven. Hun blir gravlagt i hjembyen Saqez. Samtidig begynner flere å protestere. Politiet bruker tåregass for å holde dem under kontroll.

På sosiale medier er kampen i gang. Mange bruker emne-knaggen #Masha_Amini. Videoer viser iranske kvinner som klipper håret i protest. Protester sprer seg til universiteter i Teheran i Iran.

De første dødsfallene

* 20. september: De første personene dør. Til sammen tre personer blir drept under protester. Det skjer i Kurdistan-provinsen.

Videoer viser kvinner som fjerner sløret. De synger «Kvinne, liv, frihet» eller «Død over diktatoren». Det er et slagord mot ayatolla Ali Khamenei. Han er øverste leder i Iran.

* 22. september: Folk nektes å bruke sosiale medier. Iran blokkerer tilgangen til Instagram og WhatsApp. Iranere får trøbbel med å bruke internett.

USA straffer moral-politiet. De havner på en straffe-liste.

* 23. september: Nå tar nye demonstranter til gatene. De støtter Iran og myndighetene. De er blitt bedt om å protestere.

* 25. september vil presidenten ha slutt på protester mot hijab. Han lover å handle. Et døgn senere arresterer de mer enn 1.200 demonstranter.

* 3. oktober: Leder Khamenei anklager USA og Israel. De bidrar til urolighetene, hevder lederen.

«Døde av sykdom»

* 8. oktober: Det kommer en medisinsk rapport. Den sier at Amini døde av sykdom. Hun hadde fjernet en svulst i hjernen som barn, ifølge denne.

Aktivister er likevel sinte. De bryter seg inn i nyheter på TV. De legger et våpen og flammer over et bilde. Det viser Khamenei.

Bildet viser folk som protesterer mot myndighetene.

* 15. oktober: Flammene herjer i et fengsel. Hundrevis av pågrepne mennesker er i fengselet. Åtte innsatte dør i brannen. Det sier myndighetene.

* 19. oktober: Idretts-utøver Elnaz Rekabi blir tatt varmt imot. Hun driver med klatring. I Asia konkurrerte hun uten hijab.

Samme dag legger hun ut en melding på Instagram. Hun sier det var et uhell som førte til at hun konkurrerte uten hijab. Noe hun beklaget. Presset myndighetene henne? Flere mener det.

* 26. oktober: Mye folk strømmer inn i hjembyen til Amini. De hyller henne ved graven. Iranske sikkerhets-styrker skyter mot folk.

«Den blodige fredagen»

* 11. november: Hundrevis av demonstranter er i gatene i Sør-Iran. De markerer «den blodig fredagen». Det var da Irans styrker skjøt mot folk etter en bønn. 90 personer skal ha blitt drept, ifølge Iran Human Watch.

* 13. november: En domstol gir en demonstrant verdens strengeste straff. Den dømte skal dø. Blant annet for forstyrrelse av offentlig orden. Og for å ha startet en brann.

To dager senere kommer dødsdom nummer to. Personen skremte folk med et stikkvåpen, hevdes det.

Den dømte blir kalt «en fiende av Gud».

* 15. november: Demonstranter protesterer og streiker mer. Folk i Iran har protestert før. For tre år siden var det også store protester mot regjeringen. Den gangen var årsaken dyr bensin.

* 16. november: Fire mennesker til blir dømt til døden.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå