Verden

Tilliten mellom landene blir svakere

Verdens ledere diskuterer klima. De sliter med å bli enige om noen temaer. Det gjør at tilliten blir svakere mellom landene.

Verdens ledere har møttes for å snakke om klima. Møtet kalles COP27. Det startet søndag 6. november i Sharm el-Sheik i Egypt. Det skulle vært ferdig fredag 18. november.

Det ser ut til at møtet kommer til å vare lengre, opplyser Espen Barth Eide om. Han er minister for klima og miljø.

Det er stor avstand mellom landene på møtet, kom det fram torsdag. Klimastøtte til fattige land er et vanskelig tema.

– Å skylde på hverandre er en oppskrift på ødeleggelse, sa António Guterres på konferansen torsdag. Guterres er generalsekretær i verdens-organisasjonen FN.

Tilliten mellom rike og fattige land holder på å bryte sammen, advarte han om. Fattige land ønsker seg et nytt fond. Det skal sikre de som opplever tap og skade fra klimaendringene. USA, EU og Norge har ikke gått med på dette enda.

Et utkast for avtalen ble lagt fram på konferansen. Å fase ut kullkraft blir diskutert. Det var et vanskelig tema på møtet i fjor også. Da ble møtet holdt i Glasgow i Skottland.

Miljø-organisasjonen Greenpeace har kritisert utkastet. De sier at ledelsen viser veien mot klima-helvete, skriver avisa The Guardian.

Målet om å begrense den globale oppvarmingen blir gjentatt i utkastet. Landene oppfordres til å holde oppvarmingen godt under to grader. Og å prøve å holde seg under 1,5 grader. Det er umulig å få til med landenes offisielle mål, viser beregninger.

Derfor kommer mest sannsynlig problemene til å fortsette. Slik som ekstreme hetebølger, flom og tørkeperioder. I tillegg kommer problemer i jordbruket, smeltende isbreer og stigende havnivå.

Store deler av Pakistan ble oversvømt etter ekstremregn tidligere i år. Den pakistanske klimaministeren leder en av de viktigste gruppene i forhandlingene. Hun heter Sherry Rehman. Rehman sier de vil fortsette å kjempe for at utviklingsland får et fond.


Siste utgave

På forsiden nå