Verden

Tusenvis døde av hetebølgene i Europa

Sommeren i Europa i år var den varmeste noensinne. Mest sannsynlig har 20.000 mennesker dødd, viser tall fra flere land.

Årets tre sommermåneder var tidenes varmeste, ifølge EUs klima-overvåking Copernicus. Det ble registrert nye rekorder for høy temperatur i Spania. Det var 44 grader i både Sevilla og Cordoba. I Storbritannia var det 40,3 grader.

I Frankrike var over-dødeligheten på 10.000 dødsfall i varmen i sommer. Over-dødelighet er når en gruppe mennesker har høyere dødelig enn hva som er forventet.

Over-dødeligheten blir målt mot hvordan historien ser ut i samme periode. Den var særlig høy under hetebølgene som rammet Vest-Europa mellom juni og juli, melder avisa Bloomberg.

Tyskland og Spania knytter også varmen til folk som døde i landet. Den knyttes til over-dødeligheten på drøyt 4.500 mennesker. Mens den knyttes til 3.200 i England og Wales.

– Hetebølger er en av de største farene klimaendringene fører med seg. Høye temperaturer er grunnen til tusenvis av dødsfall rundt om i verden hvert år, sier Friederike Otto til Bloomberg. Hun er førstelektor i klimaforskning ved Grantham Institute i London.

Høye temperaturer kan føre til heteslag. Men de kan også skade hjernen, nyrene og andre organer. Det kan også føre til blant annet hjertesvikt eller pusteproblemer, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Hetebølgene kommer oftere og blir mer intense samtidig som jorda varmes opp, sier Eunice Lo til avisa. Hun forsker på klimaendringer og helse ved University of Bristol.


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå