Verden

Får Sverige og Finland bli med i Nato?

Sverige og Finland får trolig ikke Nato-medlemskap av Tyrkia til jul i år.

Sverige og Finland vil bli med i Nato. Men de er fortsatt ikke medlem i forsvars-samarbeidet. Russlands angrep på Ukraina gjorde Sverige og Finland utrygge. Derfor søkte de om å få bli med.

Men alle Nato-landene må være enige. Bare slik kan nye få bli med. Tyrkia har vært usikre på Sverige.

Tyrkia vil godkjenne dem. Det tror Natos-sjef Jens Stoltenberg.

– Akkurat når tør jeg ikke å si, sier han.

Sverige og Finland laget en avtale med Tyrkia. Det skjedde for fem måneder siden. Tyrkia stilte flere krav til Sverige.

Sverige har møtt Tyrkia på flere punkter i sakene. Den svenske regjeringen har endret terrorlovene. De har tatt avstand fra den syrisk-kurdiske militsen YPG. De har åpnet for å sende våpen til Tyrkia.

Men Sverige og Finland må sannsynligvis vente enda en stund før de får svar. Det skjer nok ikke før jul, sier en person i Nato til nyhetsbyrået NTB.

Ett krav er spesielt vanskelig. Det er tyrkernes krav om utlevering og utvisning av flere personer.

Nato håper avgjørelsen kan bli klar før Tyrkia velger president. Det skjer i juni neste år. Det skal være bedre stemning mellom de tre landene enn tidligere.

Sveriges nye regjering har sagt de skal jobbe for å bekjempe terror i Tyrkia. Det skal ha hjulpet, får NTB vite.

Personer fra Sverige, Finland og Tyrkia hadde et møte i Stockholm i Sverige fredag. Der ble det gjort noe for å møte Tyrkias krav. Det skriver de i en felles uttalelse.

Blant annet skal politiet og sikkerhets-politiet i Sverige og Tyrkia ha snakket sammen. De ønsker å styrke innsatsen mot trusselen for terror fra PKK. PKK er Kurdistans arbeiderparti. Dette er et viktig punkt for Tyrkia, får NTB opplyst.

Jens Stoltenberg hadde et møte med Recep Tayyip Erdogan tidligere i november. Erdogan er president i Tyrkia. Det blir beskrevet som et godt møte.

Stoltenberg har selv gjentatt at han mener det er på tide at de to landene slippes inn i alliansen. Ungarn har lovet å godkjenne søknaden fra Sverige og Finland i januar. Da er det bare Tyrkia som holder igjen.


Siste utgave

På forsiden nå