Verden

Anastasia Pyrozjenko gjør seg klar for vinteren

Anastasia Pyrozjenko fra Kyiv har nå flyttet inn hos moren. De forbereder seg på en beintøff vinter med krig.

Før kunne Pyrozjenko nyte utsikten fra leiligheten sin. Nå har de russiske angrepene mot Ukraina gjort leiligheten hennes farlig.

– De russiske angrepene kaster Ukraina tilbake til steinalderen, sier Pyrozjenko.

Angrepene fører til at strømmen forsvinner. Det skaper store utfordringer for ukrainerne. Både strømbrudd, mangel på vann og trusler førte til at hun måtte bort.

– Uten strøm og vann var det ikke mulig å lage mat. Heisen var dårlig, trappa var helt mørk og trusselen om nye angrep var hele tiden. Vi valgte å forlate leiligheten vår. Nå gjør vi oss klare for den verste vinteren noensinne, sier 25-åringen.

Pyrozjenko tok med seg mannen sin og flyttet inn til moren.

For folk fra Kyiv så har situasjonen blitt verre den siste tiden. Russland har angrepet store deler av byen. Også viktige ting som infrastruktur. Det har ført til at strømmen er borte flere steder.

Ukrenergo er Ukrainas nettselskap. De styrer strømmen. De har sagt at bruddene kan vare lenge. Og at folk må være forberedt på en tøff vinter.

– Egentlig liker jeg ikke å snakke om det. Men vi må være forberedt på at vi kan miste både strøm, vann, varme, kommunikasjon og mye annet. Det sier Kyivs ordfører Vitalij Klitsjko.

Mye av strømmen skal være tilbake nå, ifølge myndighetene. Men nye angrep kan komme. Og igjen ødelegge for strøm og mye annet.

Ordføreren sier at de har forberedt seg på strømbrudd. Og at det skal bli kaldere.

– Vi har generatorer og gode reserver på diesel til å drive dem. Vi kan tilby både varme og kalde medisiner, sier Klitsjko.

Men problemene er likevel store.

Når strømmen forsvinner, er også offentlig transport svekket. Mange små butikker må også stenge. Og flere helse-institusjoner sliter.

Volodymyr Zelenskyj mener Russland bruker vinteren mot Ukraina. Zelenskyj er Ukrainas president.

– Så lenge de har raketter, kommer de ikke til å slutte. Russland prøver å bruke denne vinteren, denne kulda, mot oss, sier han.

Viktor Turakevitsj sier han må utsette mange av pasientavtalene sine. Han er tannlege. Han er avhengig av strøm for å hjelpe folk.

– Vi har bare strøm noen få timer om dagen, sier Turakevitsj.

Han har kjøpt seg en egen strømgenerator. Men den kommer først om noen uker.

Også Oleksandrivka-sykehuset har det vanskelig. De har måttet avlyse mange viktige operasjoner. Også mange skoler må stenge.

Ukrenergo sier de prioriterer slike institusjoner. Slik at de skal få holde på, uten å bli påvirket av angrepene.

Pyrozjenko valgte å flytte til moren. Hun bor i en liten leilighet i Kyiv. Men de har også gjort klart et hus litt utenfor Kyiv, i tilfelle de må komme seg bort fra hovedstaden.

– Vi forstår at vinteren kan bli lang, kald og mørk. Men vi har forberedt oss til å holde ut. vi skal klare å leve uten strøm, bare vi slipper å leve med russerne, sier hun.

---

Kort om saken

  • Russland fortsetter å angripe Ukraina.
  • Nå går det utover strømmen og andre ting for ukrainske folk.
  • Mange gjør seg klare for en kald og tøff vinter.

---


Siste utgave

På forsiden nå