Verden

Demonstrasjonene sprer seg i Kina

Folk demonstrerer mot strenge korona-regler i Kina. Demonstranter har krevd at Kinas leder slutter.

Det er veldig sjeldent store demonstrasjoner i Kina. Myndighetene slår hardt ned på det. Nå har det vært demonstrasjoner flere steder i Kina. Blant annet i Shanghai. I en video fra demonstrasjonen hører du dette:

– Xi Jinping! Gå av! Det kinesiske kommunistparti! Gå av!

Xi Jinping er Kinas øverste leder. At noen åpent viser motstand mot han er veldig sjeldent. Politiet fjernet demonstrantene med tvang lørdag kveld. Men søndag var det nye demonstrasjoner i minst åtte byer i Kina.

Protestene har også spredt seg til Wuhan, viser meldinger og bilder i sosiale medier. Det er der korona-viruset først ble påvist.

Kina er det eneste store landet som fortsatt prøver å stoppe all spredning av korona. Landet har hatt en strategi hvor de prøver å stoppe all smitte. Det gjør at mennesker tvinges til å være hjemme i flere uker om gangen. Samtidig som folk må teste seg ofte.

De fleste godtok reglene i begynnelsen. Det gjorde at færre døde av korona. Men nå begynner folk å bli lei.

Det var brann i et leilighetsbygg i regionen Xinjiang forrige uke. Ti mennesker døde. Mange mente at brannvesenet ble forsinket på grunn av strenge korona-regler. Myndighetene nekter for dette. Etter brannen begynte folk å demonstrere.

Det kinesiske folket har tålt korona-reglene lenge. Nå kan det se ut som de har nådd et bristepunkt, skriver nyhetsbyrået AP.

Rundt 400 personer samlet seg ved en elv i Beijing søndag kveld. Det rapporterte nyhetsbyrået AFP.

– Vi er alle Xinjiang-folk! Kom igjen, det kinesiske folk! ropte noen av dem. Andre viftet med blanke ark. Blanke ark er et tegn på sensur.

Andre sang nasjonalsangen og lyttet til taler. Politibiler sto og ventet på andre siden av elva. Biler tutet for å vise sin støtte til demonstrantene. De fortsatte ut i natten.

Til slutt grep politiet inn. De blokkerte veien til markeringen. Da politiet begynte å presse mot folkemengden, gikk de fleste hjem. Men en gruppe på rundt 100 ble igjen og kranglet med politiet.

Flere hundre demonstranter samlet seg i Shanghai lørdag kveld. Det var der kravet om at Xi måtte gå av ble ropt. I Shanghai var det en stor nedstengning i vår. Da slet folk med å få tak i dagligvarer og medisiner.

– Alle tror at kinesere er redd for å komme ut og demonstrere, og at de mangler mot. Men alle her er modige, sier en demonstrant til AP. Han forteller at dette er den første protesten han er med på.

Demonstrasjonen startet fredelig. Men natt til søndag involverte politiet seg. Flere hundre politifolk omringet demonstrantene. De ryddet gatene med makt. Flere ble tvunget inn i politibiler, forteller en demonstrant.

Men på ettermiddagen vendte demonstranter tilbake til samme sted. Folk filmet mens politiet begynte å dytte vekk demonstrantene.

– Vi vil ikke ha PCR-tester. Vi vil ha frihet, ropte demonstrantene, ifølge et vitne. Vitnet ønsker ikke oppgi navnet sitt av frykt.
Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå