Verden

Pakistansk Taliban fortsetter angrepene

Minst tre mennesker er drept i et selvmordsangrep utført av pakistansk Taliban. Dette skjer få dager etter at gruppen avsluttet en våpenhvile.

Pakistansk Taliban består av flere islamske militsgrupper fra nordvest-Pakistan. Nettverket er kjent som Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP). TTP står bak flere blodige terrorangrep i Pakistan.

Minst tre mennesker ble drept i et angrep vest i Pakistan onsdag, ifølge politiet. I tillegg skal 23 mennesker være såret. Pakistansk Taliban sier det var de som sto bak.

Angrepet skal ha vært rettet mot politifolk. Politiet skal ha forberedt seg på å hjelpe helsepersonell. Helsepersonellet skulle vaksinere mot polio i byen Quetta. En politimann, en kvinne og et barn ble drept, ifølge politiet.

Våpenhvilen har vart siden i sommer for pakistansk Taliban. Det ble de enige med regjeringen om. Men de avsluttet det denne uken, informerte en talsmann for TTP om. TTPs krigere ble oppfordret til å angripe mål over hele Pakistan.

Pakistanske sikkerhets-styrker har angrepet TTP nord i Pakistan. Derfor avsluttet TTP våpenhvilen.

– De militære operasjonene mot mujahedin-krigere fortsetter i flere områder. Derfor må dere angripe der dere kan i hele landet, skriver de i uttalelsen.

TTP holder til i Pakistan. Men de har samme røtter som Taliban i Afghanistan. Taliban tok over makten i Afghanistan i fjor. Pakistanske myndigheter mener Taliban i Afghanistan gir TTP muligheter. De får bruke afghansk territorium for å angripe mål inne i Pakistan.

Gruppen ble startet i 2007. Siden da kan TTP knyttes til over 800 terrorangrep i Pakistan. Det er i perioden fra 2007 til 2016, ifølge databasen for terror i verden.

---

Dette er noen av de mest kjente angrepene:

  • 10. oktober 2009: Væpnede menn angrep den pakistanske hærens hovedkvarter i Rawalpindi. 11 drept.
  • 4. april 2011: To selvmordsbombere angrep en Sufi-helligdom i Dera Ghazi Khan, Punjab. Over 50 drept.
  • 22. mai 2011: Væpnede menn angrep marinebasen PNS Mehran i Karachi. 18 drept, betydelige materielle skader.
  • 15. april 2012: Væpnede menn angrep et fengsel i Bannu, KPK, og løslot hundrevis av fanger.
  • 16. august 2012: Væpnede menn angrep Minhas Airbase i Kamra, Punjab. To drept, betydelige materielle skader.
  • 9. oktober 2012: Væpnede menn forsøkte å drepe 15-årige Malala Yusufzai i Swat.
  • 8. juni 2014: Væpnede menn angrep Jinnah International Airport i Karachi. 26 drept, internasjonal flytrafikk stanset i flere timer.
  • 16. desember 2014: Væpnede menn angrep Public Army School i Peshawar. 141 drept, inkludert 132 barn.
  • 20. januar 2016: Væpnede menn angrep Bacha Khan University i Charsadda, Khyber-Pakhtunkhwa. Minst 21 drept.
  • 27. mars 2016: Selvmordsbomber drepte 72. 29 av dem var barn. Det skjedde ved lekeplassen i familieparken Gulshan Iqbal i Lahore. Anslaget var rettet mot kristnes feiring av påsken.

Kilde: Store norske leksikon.

---

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå