Verden

Slik går det med verdens demokratier

Halvparten av verdens demokratier er i tilbakegang, ifølge en ny rapport. Forfatterne er spesielt bekymret for situasjonen i USA.

– Vi ser stor motgang for demokratiet nå, sier Kevin Casas-Zamora. Han er general-sekretær i organisasjonen International IDEA. De har laget en rapport om verdens demokratier.

Demokratiet forsvant i Myanmar og Tunisia i løpet av 2021. Samme år kom USA på listen over demokratier i forfall. Ungarn, Polen, Brasil, India, Mauritius og El Salvador er også på lista.

Det er landene i verden der demokratiet er mest truet. Dobbelt så mange land beveger seg i en mer autoritær retning enn mot demokrati. Det viser rapporten.

Mange folk lever i land med autoritære regimer. Eller i demokratier som er i tilbakegang. Det gjelder to tredeler av verdens befolkning nå.

Den negative utviklingen forsterkes av situasjonen i verden, mener Casas-Zamora. Slik som den økonomiske krisen etter korona-pandemien, inflasjon og energikrise.

Tilliten til demokrati som en måte å styre på går nedover. Samtidig får flere folk det vanskelig. Det kan gjøre at demokratiet ikke lever opp til folks forventninger, ifølge rapporten.

I USA er tilbakegangen i demokrati synlig på flere måter. Folk er veldig polarisert. De klarer ikke bli enige om store spørsmål. Borger-rettighetene har vært truet. I tillegg til at institusjonene ikke fungerer som de skal.

– Jeg er svært bekymret for det vi ser i USA, sier Casas-Zamora.

Han nevner blant annet kranglingen rundt valgresultatene. USA har tatt tydelige steg tilbake på rettigheter for abort også, sier Casas-Zamora. Han mener dette er oppsiktsvekkende. Det er motsatt av hva som skjer i de fleste andre land, poengterer han.

Rapporten har sett på 173 land. Blant dem er 104 demokratier. I 52 av demokratiene er styreformen i tilbakegang. Samtidig anslås det at 27 land beveger seg mot en mer autoritær styreform. Mens kun 13 beveger seg mot mer demokrati.

De autoritære regimene ser ut til å ha blitt mer undertrykkende i 2022. Det gjelder nesten alle. Situasjonen er aller verst i Afghanistan, Belarus, Kambodsja, Komorene og Nicaragua.

Over halvparten av befolkningen i Asia lever i et demokrati. Flere autoritære regimer har makten i flere land. Midtøsten blir sett på som den mest autoritære regionen. Der finnes det kun tre demokratier. Det er Israel, Irak og Libanon.

I Europa har 17 demokratiske land opplevd tilbakegang.

– Demokratier sliter med å skape balanse i en situasjon som preges av ustabilitet og bekymringer. Populister fortsetter å vinne fram rundt omkring i verden, står det i rapporten.

Casas-Zamora mener det finnes noen lyspunkter i rapporten. Blant annet unge klimaaktivister. Han nevner også iranere som protesterer mot presteregimet i landet.

– Så det er noen få lyspunkter, men alt i alt er utviklingen svært dyster.





Siste utgave

På forsiden nå