Verden

Er kritikken mot Qatar rasistisk?

Flere kritiserer europeiske land for å fremme anti-muslimske holdninger.

Lise Klaveness er president i Norges Fotball-forbund (NFF). Klaveness og NFF har fått meldinger fra norske minoritets-ungdommer. Det fortalte Klaveness i et intervju med nyhetsbyrået NTB forrige uke.

Ungdommene stiller spørsmål om all kritikken mot verdens-mesterskapet (VM). De lurer på om det handler om «motstand mot Midtøsten», forteller Klaveness. Klaveness har kritisert Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) før VM i Qatar.

– Vi kritiserer ikke Qatar. Men vi prøver å påvirke Fifa, som vi er medlem av, sa Klaveness.

Fifa fikk oppmerksomhet i begynnelsen av mesterskapet. De nektet europeiske lands kapteiner å bruke et kapteinsbind med regnbuefarger på. Det tyske laget stilte opp på lagbildet med hånden for munnen før kampen mot Japan. Det gjorde Tyskland som en markering.

Europa og vesten synes slike protester er selvsagt. Men det skaper andre reaksjoner fra den arabiske verden. Protestene blir anklaget for å handle om rasisme.

– Ta hånden for munnen, og vi vil klype oss for nesen så vi ikke lukter deres rasisme, skrev tunisiske Fathi Jouini på Facebook.

Den vestlige kritikken kan virke dobbeltmoralsk, mener Dana el-Kurd. Hun er professor ved University of Richmond. Universitetet ligger i delstaten Virginia i USA.

– Vi må erkjenne at rasisme spiller en stor rolle. Folk ser bare et land med arabere i kjortler, så går de ut fra at det er et ekstremistisk, religiøst autokrati, sier el-Kurd til nyhetsbyrået AFP.

Sannheten er at folk lever ganske fritt i Doha, sier hun.

Sandro Wagner omtalte den arabiske kjortelen som en «badekåpe» under en kamp. Wagner var tidligere landslagsspiller for Tyskland. Han beklaget for det han sa senere.

Flere europeiske land har kritisert VM. Mens andre land har vært stille, blant annet Japan og Senegal.

– Det er diskriminering og urettferdige forhold i Qatar. Men en del vestlige land ser ikke ut til å reflektere over den urettferdigheten som skjer i deres egne land, sier Danyel Reiche. Reiche underviser ved Georgetown University i Qatar.

Sosiolog Nandita Sharma forsker på migrantarbeidere. Sharma advarer mot å tro at kritikk mot Qatar bare er et vestlig fenomen.

– Folk misbruker dette i et forsøk på skjerme Qatar fra kritikk, sier Sharma.

Siste utgave

På forsiden nå