Verden

Skilpadden feiret 190 år

Skilpadden Jonathan ble født kort tid etter Napoleon døde. Nå har Jonathan feiret sin 190-årsdag. Og kan kalle seg verdens eldste kjente levende landdyr.

Skilpadden Jonathan ble 190 år sist helg. Den feiret han med bursdag på St. Helena.

Jonathan ble født på Seychellene rundt år 1832. Det er kun 11 år etter at Napoleon døde. Han var en fransk militær og politisk leder.

Skilpadden ble fraktet til St. Helene 50 år senere. Siden har han levd utenfor huset Plantation House. Det offisielle huset til det oversjøiske britiske territoriets guvernør.

Det ble feiret gjennom hele helga. Og på søndag var feiringens høydepunkt for Jonathan. Da fikk han bursdagskake, som var laget med det Jonathan liker.

Han er spesielt glad i gulrøtter, salat, agurk, epler og pærer.

Til tross for å være 190 år, er han fortsatt glad i det motsatte kjønn. Han liker selskapet til Emma, en kjempeskilpadde som bare er rundt 50 år.

– Han liker fortsatt damer. Og jeg hører ham snakke eller grynte med Emma ganske jevnlig. Det sa Lisa Philips for fem år siden. Hun var guvernør på den tiden.

– Jeg har måttet holde øye med ham når han gjør det, sa hun. Og sa også at det sto ingenting om dette da hun søkte jobb.

Myndighetene på øya vil at Jonathan skal leve lenge. Men de har begynt å legge planer for hva som skjer når han dør. Når det skjer, skal Jonathans skjell tas vare på.

---

Kort om saken

  • Kjempeskilpadden Jonathan fylte 190 år sist helg.
  • Han ble født på Seychellene rundt år 1832.
  • Kort tid etter at Napoleon døde.

---

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå