Verden

Europa forbereder seg på å spare strøm

Vinteren er kald. Flere land lager nå planer for hvordan de skal bruke minst mulig strøm.

Etter et veldig varmt år. Og en enda varmere høst, har vinteren kommet for fullt.

Både byene London og Paris har hatt veldig kalde temperaturer den siste tiden. Og flere ganger har gradestokken vist 0 grader.

Og når det blir kaldere, øker også forbruket av strøm. Flere land jobber med å finne ut av hvordan de kan spare på strøm. Det skriver avisa The New York Times.

Storbritannia er et av landene som prøver å finne en plan. Deres største selskap for strøm heter National Grid. De har advart om at strømmen kan bli skrudd av når folk bruker det mest.

Men at det kun vil skje dersom det sliter med å skaffe gass. Som resten av europeiske land kommer store deler av strømforbruket fra gass.

National Grid ber nå folk om å vente med klesvasken. Eller varme middagen i mikroen framfor stekeovnen. Som belønning venter lavere regninger. Det skriver London Evening Standard.

Også Frankrike må forberede seg. Det varsler nettselskapet RTE.

Den franske regjeringen har også sagt til lokale myndigheter om hvor kuttene bør tas. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Sykehus, nødetater og fengsler skal spares. Mens skoler må holde stengt på dager med for lite strøm. Trafikklys må skrus av. Og det samme gjelder telefontårn.

Regjeringen sier at sparing av strøm må skje. Men at det ikke skal ramme 4 millioner brukere om gangen. Og at det skal kun være opptil to timer.

Frankrike har lenge vært en stor produsent av kjernekraft. Men denne høsten av mange at landets atomreaktorer vært ute av drift. Årsaken er vedlikehold.

Tyskland skal gjøre det annerledes. De har avlyst sine planer om å stenge de tre siste atomreaktorene. Og de har også gjenåpnet kullkraftverk. Slik at de kan produsere mer strøm.

Alt dette fører til at Tyskland tenker de vil klare seg gjennom vinteren. Selv om regjeringen har fikset dette, så er folk usikre. Derfor har mange kjøpt inn alternative lyskilder.

Salget av stearinlys har solgt mye mer enn før. Det skriver avisa The Guardian.

Verre er det for folk fra Sveits. De har fått beskjed om at de må kunne klare seg i flere timer uten strøm.

Den finske regjeringen har bedt folk med elbil om noe spesielt. De vil at folk lar være å varme opp bilen for å få vekk isen på morgenen. Det må de som følge av at strømmen koster mye, ifølge The New York Times.

---

Kort om saken

  • Prisene på strøm er veldig høye.
  • Europa forbereder seg på å spare strøm denne vinteren.
  • Land gjør dette på ulike vis.

---

Siste utgave

På forsiden nå