Verden

De skal lede Danmark de neste årene

Mette Frederiksen skal fortsette som dansk statsminister. Tirsdag kveld ble det kjent at hun er enig med nok partier til å lage en ny regjering.

Det har tatt mer enn en måned å finne ut om Frederiksen kunne fortsette som statsminister. Valget var 1. november. Det har vært forhandlinger om makten siden det.

Den nye regjeringen skal bestå av partier fra ulike deler av dansk politikk. Frederiksen er fra partiet Socialdemokratiet. De er på venstresiden. Partiene Venstre og Moderaterne skal også være med. Selv om de er fra høyresiden av politikken.

Dermed har Frederiksen klart det hun ønsket seg kort tid etter at resultatet av valget var klart. Hun ønsket da en regjering som kunne samle Danmark. Selv om venstresiden hadde sikret seg et flertall ved valget. Den nye regjeringen blir presentert torsdag denne uka.

De tre partiene har 89 av 179 plasser i parlamentet. De trenger 90 for å ha flertall. Men det har de i praksis, ifølge nyhetsbyrået NTB. Årsaken er at fire av de 179 sjelden bryr seg om dansk innenriks-politikk. Det er fordi de er valgt inn for å representere Færøyene og Grønland. Begge områdene har egne, lokale myndigheter som bestemmer mye av deres egen innenriks-politikk. I tillegg støtter to av de fire Socialdemokratiet, og en tredje støtter Venstre.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå