Verden

Erdogan skaper uro og sinne i Nato

Denne våren er det valg i Tyrkia. Den kan bli preget av tyrkisk nasjonalisme, sier en tidligere ambassadør til en svensk avis.

I år har både Sverige og Finland søkt om å få bli med i forsvars-samarbeidet Nato. Tyrkia er eneste land som krever mer fra Sverige før de vil si ja.

Michael Sahlin har vært svensk ambassadør i Tyrkia. Han sier til avisa Aftonbladet at søknaden kan bli tema under valgkampen i Tyrkia. Den starter i vår.

Svenske myndigheter håper at Tyrkia kan behandle søknaden om kort tid. Men de skal ha fått beskjed om at det vil ta tid, skriver Aftonbladet.

På et møte i november skal Tyrkia ha sagt at februar eller mars er første mulighet. Deretter vil det ta mer tid før neste sjanse kommer. For da er det valgkamp i Tyrkia, og ingen saker blir behandlet i parlamentet før oktober neste år.

Sahlin sier han mener det høres ut til å kunne stemme.

– Det er en mulighet i februar eller mars. Ellers kan det bli tema under valgkampen. Da er det en fare for at saken blir mer politisk. Og da kan det bli mer bråk med andre land i Nato. Valgkampen i Tyrkia kan også bli preget av sterk tyrkisk nasjonalisme, sier Sahlin.

Tyrkia har hatt flere krav til Sverige før de vil si ja. Sverige har gjort mye av det Tyrkia har sagt de må gjøre. Blant annet si at noen kurdiske grupper er terrorister. Dette er grupper som har jobbet med Nato i krigen mot Den islamske staten. Sverige har også sagt ja til å selge våpen til Tyrkia. Og til å tvinge flere personer tilbake til Tyrkia. Dette er folk Tyrkia anklager for å være terrorister eller for å ha vært med på et forsøk på å ta makta fra president Recep Tayyip Erdogan i 2016.

Ifølge avisa Financial Times skal Erdogan ha sagt at dette er viktig for ham før valget. Det at Sverige godtar kravene, gjør at han kan framstå som en mektig leder. Og han kan si at han er i ferd med å vinne krigen mot terror.

Erdogan har også skapt uro innad i Nato de siste dagene. Både Hellas og Tyrkia er med i Nato. Men de er uenig om hvem som skal eie flere øyer som er mellom de to landene.

Hellas er sinte på Erdogan for det han sa lørdag. De mener han truer med bruk av vold for å få viljen sin.

Lørdag sa Erdogan at Tyrkia har begynt å lage en ny type egne raketter. Erdogan sa også at «disse skremmer grekerne».

– Grekerne sier de kan treffe Aten. Og selvfølgelig kan de det, sa han. Erdogan sa også at Tyrkia «må gjøre noe» når Hellas kjøper militært utstyr for å få et sterkere forsvar på de greske øyene nær Tyrkia.

Nikos Dendias er utenriks-minister i Hellas. Han var mandag med på et møte for utenriks-ministere i Den europeiske union.

– Det er uakseptabelt. Det er helt forkastelig at et alliert land truer med rakettangrep mot Hellas. Vi er også med i Nato. Vi må unngå at slike holdninger kan være lov i Nato, sa Dendias.

De siste ukene har Tyrkia også angrepet områder i Syria. Der har de også angrepet en gruppe som samarbeider tett med USA for å bekjempe terror. Magasinet Business Insider skriver at USA har advart Tyrkia om at det har vært fare for at soldater fra USA kunne blitt skadd i ett eller flere av disse angrepene.

Siste utgave

På forsiden nå